De toekomst is Paars - Jasper Groen


De expo is georganiseerd door op initiatief van Stichting de Zaanse Regenboog i.s.m. het Zaans Museum.

 

Stichting De Zaanse Regenboog  

De Zaanse Regenboog organiseert activiteiten en informeert over seksuele en genderdiversiteit. Voor meer informatie, zie onze website www.dezaanseregenboog.nl

De expo was eerder te zien in het Zaans Museum in kader van ZaanPride 2021 en reist verder langs diverse locaties in de Zaanstreek.

Speciale dank gaat uit naar Zaans Museum, Honig Laan Fonds, Mundo Crastino Meliori, Bob Angelo Fonds en alle locaties die deze expositie tentoonstellen.


De toekomst is paars

Ik zeg nooit of ik hetero, bi of lesbisch ben. Dat is niet nodig. Waarom zou je jezelf in een hokje moeten plaatsen?” Janine, 13 jaar 

Paars is de kleur waarmee scholieren jaarlijks op Paarse Vrijdag aandacht vragen voor het recht op seksuele- en genderdiversiteit. De toekomst is paars staat voor een gevoel dat zij allemaal delen. Ze gaan voor een toekomst waarin iedereen zichzelf kan zijn en waarin labels er niet meer toe doen. 

Vijftien LHBTIQ+ jongeren uit de Zaanstreek zijn ter gelegenheid van ZaanPride 2021 geportretteerd door fotograaf Jasper Groen. Groen fotografeert sinds 2004 de zoektocht van jongeren naar hun identiteit en hun plek in de samenleving. Uit solidariteit met deze jongeren maakte hij voor deze expositie ook een zelfportret. 
 
Tijdens ZaanPride vieren we dat iedereen het recht heeft om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. Het is een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie in de Zaanstreek.  
 

Met dank aan Dave, Boudine, Jameyra, Eathon, Devin, Yordy, Luna, Janine, Lizz, Gido, Bram, Fien, Sydney,  Fiona en Sietse. 


Dave

Boudine

Jameyra

Eathon

Devin

Yordi


Luna

Janine

Lizz

Gido

Bram

Fien


Fiona

Sydney

Sietse


Jasper Groen


"Zelf identificeer ik mij niet met één van de letters van de community, maar ik steun iedereen van harte. Paarse Vrijdag vind ik een heel goed initiatief. Mijn klasgenoten vinden het niet raar dat ik mij inzet voor de gemeenschap, ook al ben ik er niet lid van. En als ze dat wél raar zouden vinden dan is dat hun probleem, niet het mijne." 

Dave, 16 jaar, hij/hem


“Ik heb geen idee hoe mijn coming-out is geweest, want ik heb er nooit één gehad. Ik vind het eigenlijk maar een raar concept. Op een dag merken mensen het vanzelf, zou ik zeggen. Of niet. Dat is ook goed.” 

Boudine, 16 jaar, zij/haar - die/diens


“Op Paarse Vrijdag kleurt mijn school helemaal paars. Heel veel leerlingen dragen paarse kleding en veel lokalen zijn versierd. Je ziet ook wel de regenboogvlag. Het is erg leuk dat ook leerlingen die geen onderdeel zijn van de LHBTIQ+ gemeenschap solidair zijn en meedoen. Op die dag heb ik echt het gevoel extra mijzelf te mogen zijn.” 

Jameyra, 17 jaar, zij/haar


“Sommige trans personen vertellen niet graag over hun verleden of houden het verborgen. Ik begin er meestal niet uit mezelf over, maar als mensen mij iets willen vragen dan geef ik gewoon antwoord. Ik heb ook al weleens aan een andere expositie meegedaan, waarin ik vertelde dat ik een trans man ben. Het is belangrijk om anderen met dit onderwerp vertrouwd te maken en daarom werk ik graag mee aan dit soort projecten.” 

Eathon, 19 jaar, hij/hem


"Hoe ik mijzelf zou omschrijven? Heb je even? It's a lot! Ik ben non-binair, wat betekent dat ik mij niet identificeer als jongen of meisje. Ik ben ook demi-romantisch en aseksueel.  Verder ben ik omni-romantisch. Tenslotte ben ik ook nog polyamoreus."  

Devin, 14 jaar, hen/hun


“Twee jaar geleden werd ik op school en op straat voortdurend uitgescholden voor 'kankerhomo'. Daar werd ik zo kwaad van! Op een dag schreef ik een boze brief en plaatste die op Instagram: ‘Ik ben klaar met het feit dat ik kapot word gemaakt door andere mensen. Ik ben wie ik ben!’ Daarna is het pesten minder geworden en trek ik mij er ook minder van aan.” 

Yordy, 16 jaar, hij/hem


"Voor mij is het iedere dag Paarse Vrijdag, ook al heb ik een heteronormatieve relatie. In mijn directe omgeving denken we heel vrij over seksuele voorkeuren of genderidentiteit. Ik kan mij dat niet anders voorstellen en ik wens iedereen dat vrije gevoel toe." 

Luna, 19 jaar, zij/haar


"Ik zeg nooit of ik hetero, bi of lesbisch ben. Dat is niet nodig. Waarom zou je jezelf in een hokje moeten plaatsen? Dat is alleen maar om anderen duidelijk te maken wie ik ben. Ik ben gewoon mezelf: Janine." 

Janine, 13 jaar, zij/haar


“Ik heb een soepele coming-out gehad. Mijn vrienden, maar ook mijn ouders en stiefouders, reageerden positief. Zelfs mijn vriend vond het goed dat ik in een experimenterende fase kwam met meisjes. Dat vond hij gewoon okay, want hij is ruimdenkend en accepterend. Het ging uiteindelijk wel uit tussen ons, ruim twee jaar, maar nu zijn we weer bij elkaar.” 

Lizz, 16 jaar, zij/haar


“Het is pas twee maanden geleden dat ik uit de kast kwam. Ik was best zenuwachtig toen ik vertelde dat ik op jongens val, want ik hou er niet van om een stempel opgedrukt te krijgen. Ik ben ook tegen hokjesdenken. Iedereen is anders. Waarom zou je mensen dan indelen in groepen?” 

Gido, 15 jaar, hij/hem


"Ik denk dat ik hetero ben, maar wie weet zoiets zeker? Ik wil mezelf geen label geven. Aan Paarse Vrijdag doe ik altijd mee, want ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf is." 

Bram, 19 jaar, hij/hem


"Door jezelf te zijn, geef je anderen een plek om zichzelf te zijn. Als je anderen onzeker ziet zijn over iets wat jij ook voelt, dan word je daar ook onzeker over. Maar als mensen in jouw omgeving zich durven te uiten wie ze zijn, dan ga je dat nadoen en durf je ook jezelf te zijn." 

Fien, 16 jaar, zij/haar


Fiona: "De meeste mensen reageerden helemaal niet verbaasd toen ik vertelde dat ik bi ben." 
Sydney: "Maar ik kwam eerder uit de kast naar onze ouders." 
Fiona: "Dat maakte het voor mij makkelijker, want de reacties op jou waren heel positief." 
Sydney: "Wat ik wel eens heb meegemaakt, is dat mensen in mijn bijzijn homofobe uitspraken doen, omdat ze niet weten dat ik bi ben. Meestal sta ik wel voor mijzelf op, maar soms laat ik het ook maar langs me heen gaan." 

Sydney & Fiona, 18 jaar, zij/haar


“Op een dag, toen ik negen jaar was, schreeuwde ik het uit: 'Ik ben een jongen!' Veel mensen reageerden positief. Soms vind ik het daarom lastig om andere transgender jongeren te helpen, want ik weet niet hoe het is om afgewezen te worden. Daar heb ik veel geluk mee gehad.” 

Sietse, 19 jaar, hij/hem


“De jongeren die ik voor deze expositie mocht fotograferen hebben veel indruk op mij gemaakt. Met minder dan gelijkwaardigheid nemen ze geen genoegen!  

In mijn jonge jaren kende ik maar één andere jongen die op jongens viel en hij werd daar behoorlijk mee gepest. Daarom kwam ik pas veel later uit de kast, in een tijd dat homo's en lesbo's steeds meer zichtbaar werden in het straatbeeld en op tv. Dat was het resultaat van fel demonstreren door de generatie voor mij.  

Zou de generatie die volgt op de jongeren van nu het ultieme doel bereiken: een wereld waarin coming-outs overbodig zijn, omdat het niet uitmaakt wie je bent of van wie je houdt?” 

Jasper, 47 jaar, hij/hem