Jacky van Tongeren           

Ambassadeur ZaanPride in 2020

Introductietekst 2020

 

Hi hi, ik ben Jacky van Tongeren.

Voor mensen val ik onder het labeltje: "transgender", een verzamelterm die tegenwoordig veelal wordt gebruikt voor en door mensen die zich niet identificeren als "cisgender" (personen die zich congruent voelen met hun geboortegeslacht). Voor mezelf gebruik ik de term 'transgender' nooit, omdat ik na een volledige sociale, juridische, fysieke en medische transitie als vrouw door het leven ga. Als vrouw met een transseksueel verleden, maar het labeltje 'trans vrouw' keur ik ook goed.

Mijn core biz is freelance muzikante en daarnaast ben ik een trans* activiste. Ik werk voor Transvisie, een organisatie overwegend gerund door en bedoeld voor trans* personen, en sinds 2019 ben ik ook werkzaam voor de Zaanse Regenboog.

In het Zaanse probeer ik een zichtbaar boegbeeld te zijn voor trans* en non-binaire personen, personen die er ongetwijfeld moeten zijn gezien de statistieken, personen die wellicht nog massaal in de kast zitten. Of de Zaanstreek 'transgender-safe' is, waardoor alle Zaanse trans* en non-binaire personen van alle leeftijden uit de kast kunnen, en veilig als zichzelf kunnen leven en werken, is vooralsnog de vraag.

Als ambassadrice zet ik me in om de zichtbaarheid te bevorderen van trans* en non-binaire personen in de Zaanse samenleving, in de hoop dat genderdiversiteit een inclusief onderdeel gaat worden van die Zaanse samenleving.

Daar zet ik me persoonlijk voor in, als ex-transseksuele vrouw, activiste en als trans* ambassadrice voor de Zaanse Regenboog en ZaanPride.