Jaarlijks is de week voor de 2e zaterdag in juni De Zaanse Regenboogweek met op de 2e zaterdag De Zaanse Regenboogparade en aansluitende festiviteiten. Dit onder de naam ZaanPride! ZaanPride moet een vrolijk feest worden en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie. ZaanPride laat zien dat Zaanstad een tolerante stad is, een mooie stad en een stad van NU die iedereen omarmt! Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt.
Er vindt een scala aan activiteiten plaats tijdens De Zaanse Regenboogweek. Met een programmering van kleinere en grotere activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, politiek en entertainment. Om de zichtbaarheid en de solidariteit met de Zaanse LHBTIQ+ gemeenschap te tonen vragen we een ieder om deze week de Zaanse Regenboogvlag uit te steken.
Ook moeten we niet vergeten dat de eerste Pride een protest was. Op zaterdag 28 juni braken in 1969 in New York rellen uit, nadat de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. Het waren vooral zwarte dragqueens, sekswerkers en transgender vrouwen (remember Marsha P. Johnson and Sylvia Rivera) (en niet de homo-mannen) die terug vochten. De rellen leidden tot de georganiseerde strijd voor de rechten voor homo's en lesbiennes, die onder meer tot uiting kwam in de eerste Gay Pride Parade, die op 28 juni 1970 in New York werd gehouden.
Geïnteresseerd, meer weten over ZaanPride? Neem gerust contact met ons op, je bent welkom!
In 2020 was de eerste ZaanPride, in 2021 is de eerste jaarpin van ZaanPride uitgegeven!
2020
In het eerste jaar geen pin, wel buttons
2021
Met roze achtergrond, de kleur van de Roze Driehoek en de homo/lesbische beweging jaren 60/70/80
2022
De Philadelphia vlag op de achtergrond, met zwarte en bruine strepen voor de zichtbaarheid van People of Colour
2023
De non binaire vlag als achtergrond om meer bekendheid te geven en bespreekbaarder te maken dat er veel meer is als vrouw en man zijn. Veel mensen voelen zich niet thuis in de traditionele man/vrouw rollen. Iemand die zich als non-binair identificeert, voelt zich niet specifiek man en ook niet specifiek vrouw. Maar kan ook een beetje van beide, wisselend of juist geen van beide. Non binaire personen willen vaak anders worden aangesproken dan hij of zij. De persoonlijke voornaamwoorden die het meest worden gebruikt zijn die/diens of hen/hun.
ZaanPride 2023
De Zaanse Regenboogweek is van 2 t/m 10 juni 2023 met op 10 juni De Zaanse Regenboogparade
ZaanPride 2024
De Zaanse Regenboogweek is van 31 mei t/m 8 juni 2024 met op 8 juni De Zaanse Regenboogparade - 5 jaar ZaanPride
ZaanPride 2025
De Zaanse Regenboogweek is van 6 t/m 14 juni 2024 met op 14 juni De Zaanse Regenboogparade
Mocht Roze zaterdag in 2025 naar Zaanstad komen wordt De Zaanse Regenboogweek verschoven naar 20 t/m 28 juni
ZaanPride 2022
De Zaanse Regenboogweek, 3 t/m 11 juni 2022 met op 11 juni De Zaanse Regenboogparade en de aansluitende festiviteiten bij CC Bullekerk, "Damstraatje gaat los" en Podium De Flux.
ZaanPride 2021
De Zaanse Regenboogweek is van 4 t/m 12 juni met op 12 juni diverse wandelingen en de Mini Pride Walk
Van 4 juni tot en met 12 juni 2021 vond de Zaanse Regenboog week plaats met tal van activiteiten in samenwerking met onze partners. De Zaanse Regenboogparade kon helaas niet doorgaan maar is een Mini Pride Walk door het centrum van Zaandam geworden. Ook zijn er diverse wandelingen rond Zaanstad georganiseerd als de 10 en 20 km loop en de Café Pride Walk.
4 t/m 12 juni 2021
Verslag ZaanPride en Overzicht vervelende gebeurtenissen rond ZaanPride 2021
ZaanPride 2020
De eerste ZaanPride heeft plaatsgevonden in juni 2020
De eerste ZaanPride heeft plaatsgevonden in juni 2020, hoewel door Corona veel activiteiten van de ZaanPride verplaatst zijn naar 4 t/m 12 juni 2021 en De Zaanse regenboogparade geen doorgang kon vinden.
Op kleinere schaal en met inachtneming van de RIVM-richtlijnen zijn de volgende activiteiten wel doorgegaan:
1 de presentatie van het Zaans Regenboogbier Mon Cherry, samen met Brouwerij Hoop.
2 de presentatie van het door de stadsdichter Ellis van Atten geschreven ZaanPride lied, gezongen door leerlingen van de Zaanse Theaterschool in Dans Hotspot Van Kooten. Na afloop trakteerde de Dans Hotspot nog op een danspresentatie Equality dansen en Social Disdancing.
3 de Zaanse Regenboog-vlaggenactie op 21 juni in Zaanstad. Tussen de 55 en 65 Zaanse Regenboog/ZaanPride vlaggen zijn in de 2 weken voorafgaand aan 21 juni verkocht en de regenboogvlaggen hingen door heel Zaanstad.
4 de vertoning van de Roze film ‘Matthias en Maurice’ is vertoond i.s.m. Filmtheater de Fabriek en Bureau Discriminatiezaken.
5 de netwerkborrel, die we samen met ‘Het roze olifantje Dames diner Club’ maandelijks organiseren.
6 2 Online ZaanPride party’s.
7 Senior Pride in Zorgcirkel Saenden en Evean Erasmushuis.
(2018/2019)
Het ontstaan van ZaanPride
Voor meer informatie, verslagen, filmpjes en foto's van de ZaanPride's , zie het fotoalbum op deze website, ons YouTube kanaal en de website www.zaanpride.nl