Ambassadeurs


De Zaanse Regenboog

Je bent het visitekaartje van De Zaanse Regenboog en draagt de doelstellingen uit.

Ben je ambassadeur met speerpunt ZaanPride dan adopteer/presenteer je 1 activiteit In De Zaanse Regenboogweek .

Je kunt ambassadeur zijn voor meerdere jaren, jaarlijks vindt er een evaluatie plaats.

 

 

De Zaanse Regenboog


Ambassadeurs De Zaanse Regenboog

 

Angela de Vos, ZaanPride & Senioren & Transgender belangen

Hoi, ik ben Angel Fox. Ik ben geboren in Utrecht, maar woon nu alweer vijf jaar in Zaandam. Door mijn voormalige carrière als sekswerker, ben ik in contact gekomen met het activisme. Voorheen was dat voornamelijk sekswerk gerelateerd, maar ik ontdekte al snel dat deze community veel overeenkomsten had met de lhbtiqa+ gemeenschap. 

Na een jaar van afwezigheid als ambassadeur ben ik weer helemaal terug en trots dat ik deze fantastische organisatie mag vertegenwoordigen. Daarnaast ben ik actief binnen tal van organisaties die vechten tegen stigma, zoals S.A.V.E. (Sex workers Against Violence and Exploitation) en Queer.red, het Amsterdams Queer Sekswerk Filmfestival. Verder ben ik een trouw ally van Trans United.

Er is een nog een hoop werk te verrichten rondom de acceptatie van lhbtiqa+ personen en ik hoop hiermee een steentje bij te dragen.

 

Angelique Melisse, ZaanPride & Toegankelijkheid en inclusie

ZaanPride is geen feest waarin wij vieren dat we LHBTIQ+ zijn, maar een evenement waarin wij opkomen voor onze rechten als mens. Dat we mogen zijn wie we willen zijn. Ongeacht onze seksuele voorkeur, genderidentiteit, beperking of etnische-, culturele- of religieuze achtergrond.

Laat iedereen zichzelf zijn.

Ik heb gelukkig geen negatieve reacties in mijn omgeving gehad over mijn seksuele geaardheid. Helaas kan niet iedereen dit zeggen, omdat LHBTIQ+ personen nog steeds niet (volledig) geaccepteerd worden in onze huidige samenleving. Er valt hierin nog een hoop te bereiken en daar wil ik voor strijden.

Op mijn werk zet ik mij in om het thema seksuele diversiteit en genderidentiteit bespreekbaar te maken en onder de aandacht te brengen. Ik vind het belangrijk dat iedereen op hun manier mee kan doen in de samenleving en dat deze toegankelijker is voor mensen met een beperking.

Met elkaar kunnen we een hoop bereiken. Als één van de ambassadeurs van de ZaanPride wil ik laten zien dat je er niet alleen voor staat. “We are so much bigger on the inside” is een quote die ik vaak voor ogen heb.

Je bent uniek en je bent het waard om er te zijn, in welke vorm dan ook.

 

Armen Melkonian, ZaanPride

Ik ben Armen Melkonian, geboren in Aleppo en woon nu ruim zes jaar in Zaandam. Ik ben uit Syrië gevlucht vanwege de oorlog en mijn homoseksualiteit.

We horen vaak over vluchtelingen, maar niet zo vaak over LGBTIQ+vluchtelingen. Ik vind deze vertegenwoordiging heel erg belangrijk en daarom ben ik blij ambassadeur te zijn van ZaanPride.

De afgelopen zes jaar heb ik een nieuw leven opgebouwd in Nederland. Ik heb de taal geleerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam en mijn staatsexamen 2 in één keer gehaald. Ik startte een hbo-opleiding aan de Hotelschool The Hague. Inmiddels ben ik afgestudeerd en werk ik voor de hogeschool als student recruiter.

Ik werk vrijwillig bij Vluchtelingenwerk voor het Project Bekend Maakt Bemind. Daarmee ga ik naar scholen en bedrijven om mijn verhaal te vertellen en mensen bewust te maken van het belang van vrijheid en vrede. Ik zing bovendien in homomannenkoor AMSGMC. 

In Nederland kan ik mezelf zijn, maar soms is het toch nog een uitdaging. Niet iedereen begrijpt hoe hard de queer community moet vechten voor onze rechten. Voor sommige mensen zijn deze rechten vanzelfsprekend, en daarom worden queer mensen soms op straat nog lastiggevallen en uitgescholden. ZaanPride heeft hierin een belangrijke, educatieve rol. 

Door onze kleuren te laten zien in een mooie parade geloof ik dat we Zaandam nog stukje diverser en veiliger kunnen maken voor iedereen.

 

Arnold Boekhoff, Toegankelijkheid en inclusie

Ambassadeur ZaanPride van 2020 - 2022

Ambassadeur De Zaanse Regenboog van 2022 -

 

Introductietekst 2023

 

Mijn naam is Arnold Boekhoff en ik woon in Zaandam.    

Zelf ben ik licht verstandelijk gehandicapt en openlijk homoseksueel. 

 

Tevens zet ik mij graag in voor mijn LHBTI+ (QCANP) medemensen juist zeker voor mensen met een Handicap.

Een Handicap is Medisch Toetsbaar.

 

Wat ik belangrijk vind is dat iedereen mee kunt blijven doen in onze samenleving. 

Zowel in woord, beeld en in activiteiten.

 

Er kan nog veel verbeterd worden, met de Toegankelijkheid - Bereikbaarheid.  

In de Zaanstreek zou ik graag de woningen willen veranderen omdat je dan langer in een goede woning kunt blijven wonen.

Dit is voor heel Nederland belangrijk. 

Hiervoor heb je vele verschillende Partijen voor nodig. 

 

Ook als je in een (elektrische) rolstoel, rollator en kinderwagen hebt; zit of een andere beperking hebt waarvoor woning aanpassingen nodig zijn.

 

Betere geluidswerende woningen bouwen dan hoeven de buren minder te klagen en veroorzaak je geen overlast.

 

Mensen die op latere leeftijd veel minder kunnen horen kunnen dan hun geluidsapparatuur harder zetten zonder overlast te veroorzaken.

 

Of een instrument bespelen zonder geluidsoverlast te veroorzaken. 

Ideale mooie wereld is dat we ons zelf kunnen en mogen zijn. 

 

Geen hokjes denken van je bent of man, of vrouw X of Anders in je officiële  documenten zetten. 

Daarvoor moeten alle officiële documenten aangepast worden. 

 

Intersekse personen hebben bijvoorbeeld een lichaam met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken.

Die zijn aan de buitenkant niet te zien. 

Heel belangrijk om hiermee om te gaan en deze kennis delen. 

 

De zichtbaarheid van je open houding van je homo zijn is dat je hand in hand kunt en mag lopen.

In het openbaar zoenen en flirten hoort daar ook bij. Het zou mooi zijn als er hier meer rolmodellen voor komen.

Mensen die hetero zijn en verliefd zijn doen dezelfde dingen als LHBTI+ (QCANP) mensen. Ja, daar horen ook alle andere letters bij.

 

Mensen met een verstandelijke of meervoudige handicap kunnen deze letters veel moeilijker uitspreken.

Het vraagt ook elke keer om uitleg om het te onthouden.

 

Mijn grote wens is voor de toekomst een toegankelijk en bereikbaar Cultuurhuis in Zaanstad. Dat iedereen er gebruik van kan maken.

 

Of je nu een handicap of geen beperking hebt. De deuren moeten breder en naar binnen toe draaien met een cirkelruimte van twee meter.

 

 Dat er een informatievoorziening is die voor iedereen begrijpelijk is met balies op gelijke zithoogte.

 

Je kan ook balies maken met verschillende zithoogtes. 

Bas Hageman, ZaanPride

Mijn naam is Bas Hageman en ben hoofdredacteur van de Paarse Vrijdag Krant én docent bij het Zaanlands Lyceum. Daarnaast ben ik begeleider GSA Zaanlands en contactpersoon voor alle GSA’s van Zaanstad.

De reden dat ik ambassadeur ben van de ZaanPride begon eigenlijk in 2010. Als leerling in de 5e klas organiseerde ik toen Paarse Vrijdag met schoolvriend Maarten. Hij was sinds die dag de eerste persoon op 1700 leerlingen die uit de kast was. In 2011 zijn we gestart met het voorlichting geven op onze toenmalige school en is de Paarse Vrijdag Krant (PVK) ontstaan.

 

Bij de voorlichtingen betrekken we tegenwoordig veel meer de GSA-leden van de school zelf. Zo krijg je een nog krachtigere boodschap over seksualiteit en gender! De PVK (Paarse Vrijdag Krant) is sindsdien hard gegroeid naar ruim 450 scholen per jaar. Aan de Zaanse PVK schrijven de leerlingen elk jaar actief mee.

Nu ik docent aardrijkskunde ben op het Zaanlands en daar de GSA begeleid, kom ik veel in contact met de lhbtiq+ jongeren van Zaanstad. De GSA is een groep leerlingen die Paarse Vrijdag organiseert en naar elke leerling binnen de school uitstraalt dat iedereen zichzelf mag zijn. Tegenwoordig hebben we zo’n GSA op elke middelbare school van Zaanstad. De leerlingen staan onderling in goed contact met elkaar en enkele keren per jaar doen we gezellige activiteiten. Iets waar we heel trots op zijn!

Deze leerlingen zijn wat dat betreft dé ideale rolmodellen voor andere lhbti-leerlingen en iedereen die soms even niet zichzelf kan of durft te zijn. De GSA-leerlingen van onze middelbare scholen zorgen ervoor dat we elke dag een stapje dichter bij

de ideale wereld komen: een school en omgeving waar iedereen zichzelf kan en durft te zijn.

Dat is elke dag mijn motivatie om met de leerlingen in gesprek te gaan. Om ze te begeleiden en te ondersteunen waar nodig op weg naar een inclusief en veilig Zaanstad voor iedereen.

 

Boudine Griesdoorn, ZaanPride

Ik ben Boudine Griesdoorn. Mijn voornaamwoorden zijn die/diens, hen/hun en zij/haar. Ik identificeer mij als biseksueel.

Ik ben blij dat ik ambassadeur mag zijn voor De Zaanse Regenboog zodat ik een stem kan zijn voor jonge LHBTIQ+ers in de Zaanstreek.

De Zaanse Regenboog is belangrijk omdat met deze organisatie mensen zich nog meer gehoord kunnen voelen. Ik schrijf sinds 2018 voor de Paarse Vrijdag Krant. Ik ben zelf ook een portret geweest.

Door mee te werken aan deze krant hoopte ik ook dat scholen hun leerlingen meer kunnen helpen. Ook hoop ik dat mensen meer gaan openstaan voor ons LHBTIQ+-ers door middel van organisaties zoals De Zaanse Regenboog.

Zaanstad heeft dan wel een regenboogzebrapad, maar dat betekent niet dat we volledig geaccepteerd zijn. Ik hoop dat, als mijn generatie oud is, we dan wel volledig onszelf kunnen zijn.

 

Claudia Janssen - ZaanPride, (ouders van) LHBTIQ+ Jongeren & Jongerenfeest & Queer inloop

Ik ben Claudia, 46 lentes jong en moeder van twee regenbooggekleurde, inmiddels voor de wet volwassen, kinderen. Sinds mijn eigen coming-out op 29-jarige leeftijd ben ik zoekende geweest naar antwoorden op vragen die ik zelf nog niet eens kon omschrijven. Bovendien voelde ik mij tot vijf jaar terug nooit onderdeel van de regenboog community. Doordat mijn kinderen gewoon lekker zichzelf wilden zijn en daar bepaalde labels aan hingen, ben ik mij drie jaar geleden gaan verdiepen in de Zaanse Regenboog. Ik voelde mij eigenlijk direct welkom. 

Samen met mijn compagnons ben ik één van de oprichters van Stichting ONTDEC. Wij maken ons hard voor de jongeren binnen de gemeente Zaanstad en Haarlemmermeer (en hopelijk in de toekomst in heel Nederland!). 

Ik wil mijn ervaring uit zowel mijn werk als mijn persoonlijke leven inzetten als ambassadeur van ZaanPride. Als moeder weet ik dat de vragen die kinderen stellen over hun geaardheid en de ideeën die zij daarbij hebben soms voor nog meer vragen van ouders zorgen. Hoe ga ik hiermee om? Wat moet een ander wel niet denken? En zo zijn er nog veel meer vragen. Ik wil graag het gesprek aangaan met de ouders om ze een luisterend oor te bieden. 

Dit doe ik buiten het organiseren van de jongerenfeesten om, want ook daar zet ik mij 1000% voor in. Heb je behoefte aan een gesprek als ouders onder elkaar, dan

kun je mij bereiken via De Zaanse Regenboog.

Ik hoop voor ZaanPride 2023 een overtreffing van de editie van vorig jaar en dat iedereen zich meer dan welkom voelt.

 

Glenn de Koning - ZaanPride

Ik ben Glenn de Koning en woon mijn hele leven lang al in Zaandam. In 2016 ben ik getrouwd met een man, lekker boeiend toch?

Ik heb het geluk dat ik makkelijke ouders heb die mij in de tijd van mijn coming out ontzettend hebben gesteund. Ik kon gewoon mezelf zijn. 

Helaas zijn er veel mensen die dat niet kunnen en vrezen voor de reacties van hun ouders en voor de mensen uit hun omgeving. De tolerantie in Nederland is nog ver te zoeken. Daarom wil ik heel graag mijn steentje bijdragen om in ieder geval in de gemeente Zaanstad dit zoveel mogelijk bespreekbaar te maken.

 

Jan Hamming & Roya Kashani - ZaanPride

Zaanstad biedt een thuis aan bijna 160.000 kleurrijke mensen. Meer dan 180 nationaliteiten maken samen onze gemeenschap. Zaanstad wil voor iedereen een thuis zijn. Ongeacht je afkomst, religie, genderexpressie/identiteit of seksuele voorkeur. 

Waar je wieg ook staat, wie je ook bent, wat je ook denkt of hoe je er ook uitziet: In Zaanstad word je gezien en is ieders stem even veel waard. Een gemeenschap die niet uitsluit maar insluit. Een gemeenschap waarin we verschillen vieren en waar we durven het verschil te maken.

Helaas voelt nog niet iedereen zich zo thuis in Zaanstad. Uit onderzoek bleek dat ruim de helft van de Zaanse lhbtiq+ personen de afgelopen jaren te maken had met discriminatie of een vorm van verbaal of fysiek geweld. Dit zijn confronterende en pijnlijke feiten.

Dat zoveel mensen op werk, op school, op straat of zelfs thuis niet zichzelf durven of kunnen zijn kunnen we niet naast ons neerleggen. We hebben hier duidelijk nog flinke stappen te zetten. Wij zien het als een opdracht aan ons allen om ervoor te zorgen dat iedereen in onze gemeente zich veilig voelt én openlijk zichzelf kan zijn. 

Daarom zijn we van harte ambassadeur van ZaanPride en De Zaanse Regenboog, onder andere opgericht om de acceptatie van lhbtiq+ personen te bevorderen. Wij willen ons graag inzetten voor dit doel en bijdragen aan het goede werk dat De Zaanse Regenboog doet.

Omdat iedereen gezien mag worden.

Omdat iedereen erbij hoort en omdat iedereen er mag zijn.

 

Jeroen van Paassen - Queer Art & Mix Up avonden

Ambassadeur De Zaanse Regenboog van 2023 -

 

Jeroen van Paassen, eigenaar PLAY room, de kunst hotspot in het centrum van Zaandam.

Ik ben graag Ambassadeur van De Zaanse Regenboog. Alle kleuren van de regenboog zijn welkom in de galerie waar ook driemaandelijks een MIX UP Café/regenboogavond wordt gehouden.

Ik ga in juni 2023 een lezing geven over hoe avant-garde kunstenaars de emancipatie van homo´s stimuleerden

Ik organiseer in juni 2024 internationale expo met lezingen, performances, etc. rondom thema LHBTIQ+, toegespitst op de universele mensenrechten

Ik heb een bijdrage geleverd voor het bidbook, om Roze Zaterdag 2025 naar Zaanstad te halen

In verleden en heden heb ik verschillende kunst events rondom mensenrechten georganiseerd, daar ga ik mee door (bijv. tijdens 70ste verjaardag van Uni. Verklaring Mensenrechten wereldwijd video-project gehad, waarin ook gay-rights werden belicht, werd uitgezonden in galeries op 10 december 2017 in o.a. Hong Kong, Karachi, Jakarta, Skopje, Milaan, Vancouver, Rio de Janeiro en Zaandam).

Ik ben beschikbaar voor officiële publieke optredens ter promotie van De Zaanse Regenboog en het promoten van Regenboog activiteiten.

Ik zit in de jury die de nominaties voor de in 2023 ingestelde Zaanse Regenboogprijs gaat beoordelen en de winnaar gaat aanwijzen.

Meredith - Toegankelijkheid en inclusie

 

Hi! Mijn naam is Meredith en ik sinds 2023 als ambassadeur voor de Zaanse Regenboog verbonden zijn. 

Mijn insteek zal liggen op inclusie en diversiteit. Meedoen in de diversiteit van de samenleving. 

Ik ben opgegroeid met een dove broer en heb van dichtbij zijn dagelijks gevecht meegemaakt hoe hij zich verstaanbaar kon maken, werk kon doen dat hij leuk vindt en vooral gehoord te worden. 

Vandaag de dag werk ik daarom als ambulant begeleider voor doven en slechthorenden. Ik behartig veel van hun belangen.

Wat weet jij van doven en slechthorenden? Hoe communiceer jij met hen? En wat als de communicatie misloopt? Ga jij luider praten als je een dove tegenover je hebt? 

Ik wil mij richten op de horende gemeenschap zodat de wereld voor 

 

degene met een auditieve beperking hetzelfde wordt. In woord, geluid en gebaar

 

Niels van der Veen - Religie & Mensen met een beperking

Ik ben Niels van der Veen en met veel trots stel ik me graag aan jullie voor als nieuwe ambassadeur van De Zaanse Regenboog.

 

Ik ben ambassadeur geworden bij De Zaanse Regenboog omdat ik dit een mooie en waardevolle stap vind in het zetten van een volgende stap in mijn persoonlijke ontwikkeling en om op mijn eigen manier me te gaan inzetten voor diversiteit en LHBTIQ+.

Ik zal me vooral gaan bezighouden met het onderdeel mensen met een beperking, geloof en kerk.

Deze thema’s zijn voor mij erg belangrijk en maken deel uit van mijn dagelijkse leven. Het is belangrijk om meer zichtbaarheid te geven dat mensen met een beperking ook deel kunnen uitmaken van de LHBTIQ+ gemeenschap en daarnaast is het belangrijk om ook deze doelgroep te kunnen bedienen met het aanbieden van passende activiteiten en bijeenkomsten die voor mensen met een beperking toegankelijk zijn.

Het bespreekbaar maken en ondersteuning bieden aan mensen met een beperking is een belangrijke taak, ik hoop voor deze doelgroep inclusief voor mezelf een mooie en waardevolle bijdrage te kunnen en mogen zijn want eenieder is geliefd dus ook de mensen die een beperking hebben op welke manier dan ook.

 

Het onderwerp eenzaamheid in het algemeen, maar zeker ook binnen de LHBTIQ+ gemeenschap en bij mensen met een beperking is ook een belangrijk thema, ik hoop ook het thema eenzaamheid wat meer te kunnen bespreken en om hier wellicht passende en mooie activiteiten en bijeenkomsten voor te gaan organiseren met De Zaanse Regenboog en om mensen met elkaar in contact en in verbinding te brengen zodat eenzaamheid minder vaak zal voorkomen en dat we allemaal wat meer naar elkaar zullen omkijken.

 

Ik vind het ook erg belangrijk dat er meer bespreekbaarheid en acceptatie zal komen binnen de kerken om meer kerken te laten zien en te ervaren dat mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap helemaal niet raar zijn of verkeerd, in mijn ogen is onze liefde ook oprechte liefde!

De kerk moet in mijn ogen gaan over de liefde naar een ieder van ons, dat iedereen welkom is en dat niemand buitengesloten zal worden, helaas gebeurd dit nog teveel en daarom is het ook zo belangrijk om met de kerken die er wel volledig open in zijn samen te kunnen vieren dat we kunnen en mogen zijn wie of wat we willen zijn, het gaat tenslotte om jezelf kunnen zijn, om liefde en hopelijk zullen er in de toekomst binnen de Nederlandse en ook de Zaanse kerken een mooie, kleurrijke en waardevolle verandering in komen dat we met elkaar een mooie en inclusieve samenleving zullen worden!

 

Graag zie, ontmoet en spreek ik jullie eens bij de activiteiten en bijeenkomsten van De Zaanse Regenboog!

 

Je bent geliefd & mooi zoals je bent!

 

Niels.

Oscar Salomé Bodelier - ZaanPride

Een van de mooiste dagen van mijn leven was de eerste Zaanse Regenboogparade op 11 juni 2022 in Zaanstad. De stad waar ik inmiddels alweer meer dan 20 jaar woon. Die dag waren we OUT, LOUD & PROUD.

Sinds De Zaanse Regenboog een aantal jaar geleden opkwam voor de Zaanse lhbtiq+ community, en verschillende activiteiten opzette, ben ik als vrijwilliger betrokken. Voor die tijd was onze community hier tamelijk onzichtbaar. Tuurlijk, je kon naar Amsterdam gaan, of naar Amsterdam Pride, maar ik woon en leef niet in Amsterdam. Mijn dagelijkse leven is hier, onder de Zaankanters, en sinds een aantal jaren ook ‘onder een Zaanse Regenboog’. 

Door De Zaanse Regenboog heb ik zoveel lieve mensen mogen ontmoeten, vrienden kunnen maken en ben ik me steeds meer thuis gaan voelen. ZaanPride is wat dat betreft de spreekwoordelijke kers op de Regenboogtaart. 

Op dag vieren we dat je het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. Het is als dat ene bankje op het plein bij de Bullekerk. Dat ene bankje dat plezierig afwijkt van de anderen. Dat letterlijk buiten de lijntjes kleurt in alle kleuren van de regenboog. Dat iedereen verwelkomt om er op plaats te nemen met wie je wilt. Ongeacht gender, seksualiteit, kleur, levensovertuiging of afkomst.

 

Als ambassadeur en vrijwilliger van ZaanPride kan ik alleen maar gelukkig zijn om deel uit te maken van onze queer community. Ik voel me gelukkig in deze tijd waarin we samen, met vooral zoveel jonge mensen, de Zaanstreek en elkaar een waardevol geschenk kunnen geven: een PRIDE om met recht trots op te zijn!

We laten zien dat Zaanstad een tolerante stad kan zijn die iedereen omarmt. Omarm jij met ons mee? Dan zie ik je graag op zaterdag 10 juni om 12.00 uur bij het Stadhuis bij de tweede Zaanse Regenboogparade opdat ZaanPride LEEFT!

 

Pavel Akatov - Refugees

2023 Ambassadeur Pavel Akatov

 

 

I am Pavel Akatov, 29 years old and I am a refugee  from St Petersburg, Russia

I came in Januari to the Netherlands,

I am proud to be an ambassador for De Zaanse Regenboog.

I want to help with giving information and explain about our activities in Zaanstad to fellow refugees.

Rubia Duifhuizen- Enser, ZaanPride

Mijn naam is Rubia Duifhuizen Enser. Sinds 1980 woon ik in Zaandam, na eerder in Amsterdam en Rotterdam te hebben gewoond. Van jongs af aan heb ik meegekregen dat iedereen meetelt in de wereld, ongeacht afkomst of geaardheid. Het staat iedereen vrij om te leven in liefde! 

Ik heb altijd vrienden, vriendinnen en collega’s gehad die anders gezind waren én heb talloze keren van dichtbij meegemaakt hoe zij thuis of op de werkvloer gediscrimineerd werden. Ik kan slecht tegen onrecht en gebruik mijn positie daarom altijd om met anderen over deze thema’s in gesprek te gaan.

 

In mijn jonge jaren werkte ik in een bejaardenhuis in Amsterdam met collega’s die me

erg dierbaar waren, mens waren, en veel meemaakten. Dit raakte mij. Vanaf dat moment besloot ik mijn steentje bij te dragen, te helpen en te luisteren. En natuurlijk om begrip te vragen aan anderen, om ze te laten nadenken over het kwaad dat je kunt aanrichten met schelden en vernederen. Later, toen ik verder ging als kleuterleidster, heb ik dat doorgezet door ook met kinderen en jongeren in gesprek te gaan.

 

Synthia Schaar - Transgender belangen

Ambassadeur Synthia Schaar.

De reden dat ik voor het Ambassadeurschap van de Zaanse Regenboog heb gekozen is, omdat ik hoop hier door de Transgender doelgroep nog beter te kunnen vertegenwoordigen. Sinds 28-02-2022 sta ik op de wachtlijst om in transitie te gaan, en terwijl ik hier op sta en ook daarna ga ik mijn best doen, om de transgender doelgroep tot de best van mijn mogelijkheden te kunnen vertegenwoordigen. Ook zal ik natuurlijk De Zaanse Regenboog zonder wie het niet mogelijk was om ambassadeur te worden, te helpen waar ik kan. Of dit nu via activiteiten is, of online via sociale media.

 

Dit is waar ik voor sta.

Synthia Schaar
Ambassadeur De Zaanse Regenboog.

Vera den Adel - ZaanPride & Transgender belangen

Ik ben Vera den Adel zeventig jaar inmiddels en geboren Zaandammer. Toen ik begin jaren tachtig uit de kast kwam ben ik gelijk actief geworden voor het toenmalige Zaanse C.O.C. Het was mij toen al meteen duidelijk dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ik heb mij eigenlijk altijd ingezet voor de lhbtiq+ gemeenschap.

Op het ogenblik zet ik mij in voor de stichting Transgenders Noord-Holland en zit ik in het bestuur van de Lellebel Foundation / Transgender Museum. Met het museum proberen wij de droom van voorzitter Hans Wijtenburg te verwezenlijken. 

Ook zingen doe ik graag. Samen met Danielle treden we op in o.a. verzorgingshuizen met het Roze Loper certificaat. Onlangs ben ik uitgeroepen tot Miss Gay Holland 2022 en dat vind ik een grote eer. En ik ben gevraagd om een van de ambassadeurs van de ZaanPride te worden. Daar geef ik graag gehoor want mijn roots liggen in de Zaanstreek en daar zet ik mij graag voor in!

Mijn levensmotto is “Leef je leven zoals jij dat wilt en laat je daardoor niet beïnvloeden door anderen”.


Dikke kus, Vera

 


Oud Ambassadeurs


Bradley Janssen

Ambassadeur ZaanPride van 2020 -2022

 

Introductietekst 2020

 

Mijn naam is Bradley en ben 19 jaar (in 2020). Ik ben geïnspireerd door mijn moeder die voor alles en iedereen openstaat.

Zij heeft mij laten zien hoe belangrijk het is in een samenleving om elkaar te accepteren.

En iedereen die dat bedreigd op een juiste manier ‘op de handen te tikken’.

Dit maakt mijn moeder ook meteen mijn rolmodel. Zijzelf is biseksueel. Hierdoor heb ik mij altijd veilig kunnen voelen om uit de kast te komen.

Wat ik graag in Zaanstad veranderd wil zien is dat iedereen open voor elkaar staat. Want het is en blijft Nederland.

Wij staan al vanaf 1600 open voor wie anders is. Het is bedoeling dat iedereen er mag zijn. Niet alleen een bepaalde groep.

Een ideale wereld bestaat niet. Maar dat betekent niet, dat we elkaar niet zouden kunnen accepteren.

Voor wie we zijn en de keuzes die we daarin maken.

LHBTIQ+ in Zaanstad valt niet echt op. Natuurlijk je hebt het Regenboogzebrapad, enkele initiatieven en ‘onzichtbare clubs’. Daar blijft het bij.

Er wordt niet echt iets gedaan om ervoor te zorgen dat de community zich in Zaanstad thuis voelt.

Mijn grootste wens is dat men in Zaanstad iedereen gaat accepteren voor wie ze zijn.

 

Frank Vos

Ambassadeur ZaanPride van 2020 - 2022

Ambassadeur De Zaanse Regenboog van 2022 -

Introductietekst 2020

 

Ik ben Frank Vos en woon sinds 2001 in Zaandam. Ik ben actief voor De Zaanse Regenboog vanaf juni 2018. Sinds 2019 voorzitter van de in oktober 2019 opgerichte Stichting De Zaanse Regenboog.

Initiatiefnemer voor het verkrijgen van het keurmerk De Roze Loper bij Zorgcirkel Saenden en mede initiatiefnemer van de jaarlijkse ZaanPride. In Zaanstad is mijn inziens LHBTIQ+ sinds ik woonachtig ben, vrijwel onzichtbaar geweest tot 2015/2016. dat wil niet zeggen dat er helemaal niets gebeurde voor LHBTIQ+. De activiteiten die wel plaats hebben gevonden zijn gepubliceerd in de chronologie:  “LHBTIQ+ in Zaanstad, de jaren 2000 t/m 2020”, te vinden op onze website https://www.dezaanseregenboog.nl/lhbtiq-chronologie-zaanstad-de-jaren-2000-2020

 

Vanzelfsprekend wil ik graag één van de ambassadeurs van De Zaanse Regenboog zijn en meewerken om de zichtbaarheid en acceptatie van seksuele- en gender- diversiteit in de Zaanstreek te bevorderen. Dat ook de mensenrechten van LHBTIQ+ gerespecteerd worden en je overal jezelf mag en kan zijn, ook op straat, in het onderwijs en bij je sportclub.

 

Wat ik belangrijk vindt, o.a.

Dat op scholen (meer) tijd wordt besteed aan seksuele- en genderdiversiteit.

Dat we niet vergeten dat de eerste Pride een protest was. Op zaterdag 28 juni braken in 1969 in New York rellen uit, nadat de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. Het waren het vooral zwarte dragqueens, sekswerkers en transgender vrouwen (remember Marsha P. Johnson and Sylvia Rivera) die terug vochten.                              

 

Ik ben actief geweest voor: Maatschappij Winkel Utrecht, COC Utrecht, PANN feesten, PANN café, Platform tegen potten en potenrammen, Meldpunt Utrecht tegen Discriminatie, Queer Fanzine Pats, Buddie Project Utrecht, Buddie Project Schorerstichting, Potten en Flikker café De Rel Eindhoven, Queerfeesten ACU Utrecht, Sissy Amsterdam, ACT UP! Amsterdam, ACT UP! Utrecht, Roze Front Utrecht 1986, Roze Zaterdag 1986, Roze Front Tour 1991, International Queer Liberation Tour 1995 en de Gay & Lesbian Party Amsterdam.

 

Nu actief voor: Roze 50+ (Ambassadeur), Regenboog Saenden, De Regenboog Salon Erasmushuis, ZaanPride en Stichting De Zaanse Regenboog

Jacky van Tongeren

Ambassadeur ZaanPride in 2020

 

Introductietekst 2020

 

Hi hi, ik ben Jacky van Tongeren.

Voor mensen val ik onder het labeltje: "transgender", een verzamelterm die tegenwoordig veelal wordt gebruikt voor en door mensen die zich niet identificeren als "cisgender" (personen die zich congruent voelen met hun geboortegeslacht). Voor mezelf gebruik ik de term 'transgender' nooit, omdat ik na een volledige sociale, juridische, fysieke en medische transitie als vrouw door het leven ga. Als vrouw met een transseksueel verleden, maar het labeltje 'trans vrouw' keur ik ook goed.

Mijn core biz is freelance muzikante en daarnaast ben ik een trans* activiste. Ik werk voor Transvisie, een organisatie overwegend gerund door en bedoeld voor trans* personen, en sinds 2019 ben ik ook werkzaam voor de Zaanse Regenboog.

In het Zaanse probeer ik een zichtbaar boegbeeld te zijn voor trans* en non-binaire personen, personen die er ongetwijfeld moeten zijn gezien de statistieken, personen die wellicht nog massaal in de kast zitten. Of de Zaanstreek 'transgender-safe' is, waardoor alle Zaanse trans* en non-binaire personen van alle leeftijden uit de kast kunnen, en veilig als zichzelf kunnen leven en werken, is vooralsnog de vraag.

Als ambassadrice zet ik me in om de zichtbaarheid te bevorderen van trans* en non-binaire personen in de Zaanse samenleving, in de hoop dat genderdiversiteit een inclusief onderdeel gaat worden van die Zaanse samenleving.

Daar zet ik me persoonlijk voor in, als ex-transseksuele vrouw, activiste en als trans* ambassadrice voor de Zaanse Regenboog en ZaanPride.

 

Luna Bont

Ambassadeur ZaanPride 2022

Ambassadeur de Zaanse Regenboog van 2023 

 

Introductietekst 2022

 

Hi allemaal! Ik ben Luna, 20 lentes jong, panseksueel en mijn voornaamwoorden zijn zij/haar.

Ik studeer HBO-Verpleegkunde aan Hogeschool InHolland en daarnaast zit ik al sinds mijn jeugd bij de Scouting Elfregi Zaanstreek, waar ik

tegenwoordig leiding geef aan de jongste leden. Verder heb ik een super lieve vriend en werk ik als assistent-drogist bij de Kruidvat.

Dit jaar ben ik gevraagd om ambassadrice te worden voor ZaanPride, en wat ben ik vereerd!

Ik ben super enthousiast dat ik de mooie boodschap van Pride mag gaan uitdragen naar de hele Zaanstreek!

Ik begon ooit als ukkepuk tweedeklasser bij de GSA van het Zaanlands Lyceum, waarna ik ook veel nationale GSA-evenementen heb mogen

bijwonen. Het is zo bijzonder om met zoveel verschillende, maar toch zeker gelijkgestemde mensen in contact te komen.

Vorig jaar ben ik geportretteerd door fotograaf Jasper Groen, voor de tentoonstelling De toekomst is paars die tijdens ZaanPride 2021 te zien was.

Ik merk dat ik het moeilijker vind om betrokken te blijven bij de LHBTI+-gemeenschap sinds ik studeer.

Juist daarom is dit ambassadeurschap een nieuwe bladzijde voor mij!

Het is natuurlijk prachtig om te streven naar een Zaanstreek waar iedereen zichzelf mag zijn, waar iedereen verliefd mag worden

op wie hij/zij/hen wil(len). Waar iedereen eruit mag zien en zich mag presenteren als hoe hij/zij/hen prettig vindt(/vinden)!

Het bestaan van een ZaanPride is erg belangrijk, omdat het belang van Pride nog steeds telt.

Mensen zeggen tegenwoordig snel 'is dat nog nodig dan?', maar er is weinig empathie voor de andere kant.

Waarom worden kinderen nog steeds gepest omdat ze zich zogenaamd afwijkend kleden of gedragen?

Waarom doet het er nog steeds toe op wie je verliefd wordt, of met wie je hand in hand over straat loopt?

Dit soort zaken tonen aan dat het van alle tijden is om aandacht te vragen voor inclusie, diversiteit en acceptatie voor de LHBTI+-gemeenschap.

Ik voel me vereerd dat ik uitgenodigd ben om dat te doen!

Melanie Schipper

Ambassadeur ZaanPride in 2020

Selina Perez

Ambassadeur ZaanPride in 2020

I am Selina and have been living in Zaandam since april  2019.

Being a person of the transgender minority group I find it essential to have a forum where my voice can be heard.

My most import wish is to live in a community where every person can be him/herself free from discrimination and exclusion.

Since we are our best when we we are ourselves.

De Zaanse Regenboog has provided me with the opportunity to make my wish a reality.

So I invite and welcome you to ZaanPride week.

Your presence will indicate the breaking down of barriers that divide us and build a community of togetherness and harmony.

See you there.

Skye Janssen

Ambassadeur ZaanPride in 2020

Stan Kraaij

Ambassadeur ZaanPride van 2020  

 

Introductietekst 2020

 

Ik ben Stan Kraaij 24 jaar (in 2020) en een geboren Zaankanter.

Ik vind het ontzettend leuk om deel uit te mogen maken van ZaanPride 2021 als een van de ambassadeurs.

Ik merk dat Nederland zo gericht is op de Pride in Amsterdam dat de rest van de steden in Nederland een beetje worden vergeten.

Daarom vind ik het heel mooi en bijzonder om zo een evenement als dit in mijn eigen stad te mogen organiseren.

Zodat meer mensen uit de Zaanstreek elkaar leren kennen tijdens ZaanPride.

Ik merk zelf niet heel veel van homofobie in de Zaanstreek. Misschien omdat ik het zelf niet meemaak of liever niet wil zien.

Als mensen laten blijken het niet eens te zijn met mijn verschijning laat ik mijn hoofd nooit zakken en lach ik ze zelfs uit.

Ik hoop niet alleen voor Zaanstad maar wereldwijd, dat iedereen zichzelf zou moeten kunnen zijn.

Zonder scheve blikken van de buiten wereld te ontvangen.

Wees wie je wilt zijn!

"The privilege of a lifetime is being who you are."   

 

(foto Arjan Spanneburg)