Polderlandschap

 

De Zaanstreek is omringd door polders. Langer dan een paar minuten fietsen is zelden nodig om te belanden in het met water omgeven groen. Het merendeel van deze veenweidegebieden kent inmiddels een wettelijke bescherming, dus de toekomst van deze natuur is gegarandeerd.

Het grootste cultuurlandschap in de regio dat aan bovengenoemde omschrijving voldoet is het Twiske. Vroeger bestond deze 650 hectare grote vlakte tussen Zaanstad, Oostzaan, Landsmeer en Amsterdam volledig uit sloten, plassen en weilanden. Tegenwoordig is het een recreatiegebied dat, zeker op zonnige dagen, duizenden mensen naar zich toetrekt.

Het Twiske is ook al decennia een geliefd cruisegebied voor homoseksuele mannen. Dat is niet naar ieders tevredenheid. De lokale overheden kozen er al eens voor om te stoppen met het wieden van brandnetels, in een poging het ‘sekstoerisme’ aan banden te leggen. Om het afschrikwekkende effect te vergroten legden de beheerders ook een mountainbikepad aan, waardoor de cruisende mannen het risico liepen omver gereden te worden. Veel hielp het allemaal net. Naar verluid werd de al dan niet vermeende cruiseoverlast pas minder toen er in het Twiske betaald parkeren werd ingevoerd. Desondanks blijft dit gebied populair als erotisch mannenparadijs.