Zaanse Regenboogprijs

 

 

Stichting De Zaanse Regenboog en Discriminatie.nl Zaanstreek/Waterland reiken met ingang van 2023 de Zaanse Regenboogprijs uit.

In aanmerking hiervoor komen mensen en organisaties die zich inzetten (of ingezet hebben) voor de Zaanse lhbtiqa+ personen of op het gebied van gender en seksuele diversiteit. In beginsel kan iedere Zaankanter genomineerd worden voor deze jaarlijkse prijs. De bedoeling is om op deze wijze mensen en organisaties te stimuleren activiteiten te organiseren met als thema gender en seksuele diversiteit.

De Zaanse Regenboogprijs bestaat uit een kunstobject en een geldbedrag van € 250,-.

Het kunstwerk, een Color BLCK, in de natuurlijke regenboogkleuren, is vormgegeven door de Zaanse kunstenares Ingrid Roos. (zie foto/bijlage).

Kandidaten voor de prijs kunnen jaarlijks vóór 15 april worden aangemeld via het mailadres info@dezaanseregenboog.nl.

2024

 


2023

 

Nieuw: De Zaanse Regenboogprijs

 

De Zaanse Regenboogprijs bestaat uit een kunstobject en een geldbedrag van €100,-. Het kunstwerk, een Color BLCK,  in de natuurlijke regenboogkleuren, is vormgegeven door de Zaanse kunstenares Ingrid Roos.

 

Op 10 juni 2023 vindt de uitreiking plaats van de eerste Zaanse Regenboogprijs. Voor dit initiatief van De Zaanse Regenboog en het Bureau Discriminatiezaken komen personen en organisaties in aanmerking die zich hebben ingezet voor Zaanse lhbtiqa+ personen of op het gebied van gender en seksuele diversiteit.

Een jury kiest de winnaar. De Zaanse Regenboogprijs wordt op 10 juni in cultureel centrum de Bullekerk uitgereikt tijdens de festiviteiten na de Zaanse Regenboogparade.

De jury bestaat uit:

Rosanne Kolvers, Stichting De Zaanse Regenboog

Fasla Muradin, Bureau Discriminatiezaken

Janine Sicking zij/haar

Morgan Ullers hen/hun

Jeroen van Paassen  hij/hem

 

 

Waarom?

Nadat het COC Zaanstreek Waterland in de jaren ’80 van de vorige eeuw werd opgeheven, werden er aanvankelijk relatief weinig activiteiten georganiseerd rond gender en seksuele diversiteit. Het Bureau Discriminatiezaken gaf voorlichting op scholen, via de GGD startte het project I Am, de GSA’s (Gender & Sexuality Alliances) werden steeds actiever op scholen en er was natuurlijk de Paarse Vrijdag Krant. Sinds 2015 is Zaanstad Regenboogstad. Sindsdien gebeurt er meer: van regenboogzebrapad tot LHBT-Netwerk Zaanstad (2016-april 2018).  Uit het LHBT-Netwerk is het Roze olifantje dames diner Club ontstaan. Vanaf juni 2018 werd De Zaanse Regenboog actiever, met informatievoorziening, belangenbehartiging en het organiseren van activiteiten. De Zaanse Regenboog groeide ondanks de langdurige corona-epidemie uit tot een volwaardige stichting met veel activiteiten (zie www.dezaanseregenboog.nl).

We vinden desondanks dat er nog meer kan en mag gebeuren. Daarom reiken Stichting De Zaanse Regenboog en het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland met ingang van 2023 de Zaanse Regenboogprijs uit. In aanmerking hiervoor komen mensen en organisaties die zich inzetten (of ingezet hebben) voor de Zaanse lhbtiqa+ personen of op het gebied van gender en seksuele diversiteit. In beginsel kan iedere Zaankanter genomineerd worden voor deze jaarlijkse prijs. De bedoeling is om op deze wijze mensen en organisaties te stimuleren activiteiten te organiseren met als thema gender en seksuele diversiteit.

De Zaanse Regenboogprijs bestaat uit een kunstobject en een geldbedrag van € 100,-. Het kunstwerk, een Color BLCK, in de natuurlijke regenboogkleuren, is vormgegeven door de Zaanse kunstenares Ingrid Roos. (zie foto/bijlage). Kandidaten voor de prijs kunnen jaarlijks vóór 15 april worden aangemeld via het mailadres info@dezaanseregenboog.nl.

Vermeld in de mail de naam van de genomineerde persoon of organisatie, plus een uitgebreide motivering waarom deze kandidaat de prijs verdient. Belangrijk is dat er een link met Zaanstad bestaat. Vergeet ook niet de eigen naam en contactgegevens te vermelden. Mocht er aanvullende informatie nodig zijn, dan nemen we in april of mei contact op met de aanmelders. Bestuursleden van Stichting De Zaanse Regenboog en medewerkers van het Bureau Discriminatiezaken zijn uitgesloten van deelname.

 

De genomineerden en de winnaar 2023

 

De genomineerden 2023 zijn ZMC, Claudia Janssen en de Paarse Vrijdag Krant

Winnaar 2023 is de

Paarse Vrijdag Krant

2023