Klik op foto's om deze te vergroten

 


FOTO ALBUM 2021


De Netwerkborrels 2021

 

De eerste netwerkborrel, 21 mei, in café Het Pand, Zaandam, na de lock down, stormachtige wind, maar toch gezellig

op het terras. ( Foto 1 t/m 4)

18 juni, de netwerkborrel bij Brouwerij Hoop, zaandijk (Foto 5 t/m 9)

16 juli Café Groos, Wormer (Foto 10 t/m 12)

 


Zaans Regenboog Café 50+

 

24 juli 2021, het eerste Zaans Regenboog Café 50+ dit jaar, i.v.m. corona lekker buiten, op het terras van

Grand Café Atlantic in Krommenie. (Foto 1 t/m 4)

 


3 juli 2021

De ZaanPride walk van Café Pride/Odion is op 12 juni niet doorgegaan maar op 3 juli alsnog gelopen!


Juni 2021 Judith in gesprek met Angelique

Juni 2021 Ontmoeting bij Cartel

13 juni 2021 Wandelen met de Dames Wandel Club

27 juni 2021 Jan en Roya Hamming hangen de Zaanse Regenboogvlag uit om de LHBTIQ+ in Hongarije te ondersteunen

Jan Hamming met de Zaanpride 2021 jaarpin


12 juni 2021

Afsluitende ZaanPride avond in Dans Hotspot, door Stichting De Zaanse Regenboog met Stichting Transgenders Noord Holland


12 juni 2021

Mini Pride Walk


12 juni 2021

Wandelingen 10 en 20 km


10 & 12 juni 2021

Foto Booth


4 t/m 12 juni

Diverse foto's


11 juni 2021

TranScreen, Transgender Filmfestival Amsterdam in Filmtheater de Fabriek met een inleiding van Laura
van Beckhoven (Pride & Sports)


11 juni 2021

Queer Pub Quiz in Café Het Pand


10 juni 2021

De toekomst is paars 1

Ik zeg nooit of ik hetero, bi of lesbisch ben. Dat is niet nodig. Waarom zou je jezelf in een hokje moeten plaatsen?” Janine, 13 jaar 

Paars is de kleur waarmee scholieren jaarlijks op Paarse Vrijdag aandacht vragen voor het recht op seksuele- en genderdiversiteit. De toekomst is paars staat voor een gevoel dat zij allemaal delen. Ze gaan voor een toekomst waarin iedereen zichzelf kan zijn en waarin labels er niet meer toe doen. 

Vijftien LHBTIQ+ jongeren uit de Zaanstreek zijn ter gelegenheid van ZaanPride 2021 geportretteerd door fotograaf Jasper Groen. Groen fotografeert sinds 2004 de zoektocht van jongeren naar hun identiteit en hun plek in de samenleving. Uit solidariteit met deze jongeren maakte hij voor deze expositie ook een zelfportret. 
 
Tijdens ZaanPride vieren we dat iedereen het recht heeft om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. Het is een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie in de Zaanstreek.  
 

Met dank aan Dave, Boudine, Jameyra, Eathon, Devin, Yordy, Luna, Janine, Lizz, Gido, Bram, Fien, Sydney,  Fiona en Sietse. 

 

Dave

Boudine

Jameyra

Eathon

Devin

"Zelf identificeer ik mij niet met één van de letters van de community, maar ik steun iedereen van harte. Paarse Vrijdag vind ik een heel goed initiatief. Mijn klasgenoten vinden het niet raar dat ik mij inzet voor de gemeenschap, ook al ben ik er niet lid van. En als ze dat wél raar zouden vinden dan is dat hun probleem, niet het mijne." 

Dave, 16 jaar, hij/hem

“Ik heb geen idee hoe mijn coming-out is geweest, want ik heb er nooit één gehad. Ik vind het eigenlijk maar een raar concept. Op een dag merken mensen het vanzelf, zou ik zeggen. Of niet. Dat is ook goed.” 

Boudine, 16 jaar, zij/haar - die/diens 

“Op Paarse Vrijdag kleurt mijn school helemaal paars. Heel veel leerlingen dragen paarse kleding en veel lokalen zijn versierd. Je ziet ook wel de regenboogvlag. Het is erg leuk dat ook leerlingen die geen onderdeel zijn van de LHBTIQ+ gemeenschap solidair zijn en meedoen. Op die dag heb ik echt het gevoel extra mijzelf te mogen zijn.” 

Jameyra, 17 jaar, zij/haar 

“Sommige trans personen vertellen niet graag over hun verleden of houden het verborgen. Ik begin er meestal niet uit mezelf over, maar als mensen mij iets willen vragen dan geef ik gewoon antwoord. Ik heb ook al weleens aan een andere expositie meegedaan, waarin ik vertelde dat ik een trans man ben. Het is belangrijk om anderen met dit onderwerp vertrouwd te maken en daarom werk ik graag mee aan dit soort projecten.” 

Eathon, 19 jaar, hij/hem

 

 

"Hoe ik mijzelf zou omschrijven? Heb je even? It's a lot! Ik ben non-binair, wat betekent dat ik mij niet identificeer als jongen of meisje. Ik ben ook demi-romantisch en aseksueel.  Verder ben ik omni-romantisch. Tenslotte ben ik ook nog polyamoreus."  

Devin, 14 jaar, hen/hun

Yordy

Luna

Janine

Lizz

Gido

“Twee jaar geleden werd ik op school en op straat voortdurend uitgescholden voor 'kankerhomo'. Daar werd ik zo kwaad van! Op een dag schreef ik een boze brief en plaatste die op Instagram: ‘Ik ben klaar met het feit dat ik kapot word gemaakt door andere mensen. Ik ben wie ik ben!’ Daarna is het pesten minder geworden en trek ik mij er ook minder van aan.” 

Yordy, 16 jaar, hij/hem 

"Voor mij is het iedere dag Paarse Vrijdag, ook al heb ik een heteronormatieve relatie. In mijn directe omgeving denken we heel vrij over seksuele voorkeuren of genderidentiteit. Ik kan mij dat niet anders voorstellen en ik wens iedereen dat vrije gevoel toe." 

Luna, 19 jaar, zij/haar  

"Ik zeg nooit of ik hetero, bi of lesbisch ben. Dat is niet nodig. Waarom zou je jezelf in een hokje moeten plaatsen? Dat is alleen maar om anderen duidelijk te maken wie ik ben. Ik ben gewoon mezelf: Janine." 

Janine, 13 jaar, zij/haar 

“Ik heb een soepele coming-out gehad. Mijn vrienden, maar ook mijn ouders en stiefouders, reageerden positief. Zelfs mijn vriend vond het goed dat ik in een experimenterende fase kwam met meisjes. Dat vond hij gewoon okay, want hij is ruimdenkend en accepterend. Het ging uiteindelijk wel uit tussen ons, ruim twee jaar, maar nu zijn we weer bij elkaar.” 

Lizz, 16 jaar, zij/haar

 

 

“Het is pas twee maanden geleden dat ik uit de kast kwam. Ik was best zenuwachtig toen ik vertelde dat ik op jongens val, want ik hou er niet van om een stempel opgedrukt te krijgen. Ik ben ook tegen hokjesdenken. Iedereen is anders. Waarom zou je mensen dan indelen in groepen?” 

Gido, 15 jaar, hij/hem 

Bram

Fien

Fiona

Sydney

Sietse

"Ik denk dat ik hetero ben, maar wie weet zoiets zeker? Ik wil mezelf geen label geven. Aan Paarse Vrijdag doe ik altijd mee, want ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf is." 

Bram, 19 jaar, hij/hem 

"Door jezelf te zijn, geef je anderen een plek om zichzelf te zijn. Als je anderen onzeker ziet zijn over iets wat jij ook voelt, dan word je daar ook onzeker over. Maar als mensen in jouw omgeving zich durven te uiten wie ze zijn, dan ga je dat nadoen en durf je ook jezelf te zijn." 

Fien, 16 jaar, zij/haar 

Fiona: "De meeste mensen reageerden helemaal niet verbaasd toen ik vertelde dat ik bi ben." 
Sydney: "Maar ik kwam eerder uit de kast naar onze ouders." 
Fiona: "Dat maakte het voor mij makkelijker, want de reacties op jou waren heel positief." 
Sydney: "Wat ik wel eens heb meegemaakt, is dat mensen in mijn bijzijn homofobe uitspraken doen, omdat ze niet weten dat ik bi ben. Meestal sta ik wel voor mijzelf op, maar soms laat ik het ook maar langs me heen gaan." 

Sydney & Fiona, 18 jaar, zij/haar 

“Op een dag, toen ik negen jaar was, schreeuwde ik het uit: 'Ik ben een jongen!' Veel mensen reageerden positief. Soms vind ik het daarom lastig om andere transgender jongeren te helpen, want ik weet niet hoe het is om afgewezen te worden. Daar heb ik veel geluk mee gehad.” 

Sietse, 19 jaar, hij/hem 


10 juni 2021

De toekomst is paars 2

“De jongeren die ik voor deze expositie mocht fotograferen hebben veel indruk op mij gemaakt. Met minder dan gelijkwaardigheid nemen ze geen genoegen!  

In mijn jonge jaren kende ik maar één andere jongen die op jongens viel en hij werd daar behoorlijk mee gepest. Daarom kwam ik pas veel later uit de kast, in een tijd dat homo's en lesbo's steeds meer zichtbaar werden in het straatbeeld en op tv. Dat was het resultaat van fel demonstreren door de generatie voor mij.  

Zou de generatie die volgt op de jongeren van nu het ultieme doel bereiken: een wereld waarin coming-outs overbodig zijn, omdat het niet uitmaakt wie je bent of van wie je houdt?” 

Jasper, 47 jaar, hij/hem 


4 t/m 12 juni 2021

ZaanPride in de Zaanse zorgcentra

Zorgcirkel Saenden

Evean Erasmushuis

Evean Guisveld


6 juni 2021

Roze Viering in de Kogerkerk, Koog aan de Zaan


Gespot juni 2021


5 juni 2021

Opening ZaanPride 2021

(2e editie ZaanPride)19 mei 2021

Vrijwilligerswaardering van Zaankanters voor elkaar en Wethouder Rita Noordij voor St De Zaanse Regenboog & ZaanPride. Een heerlijke slagroomtaart met afbeelding van de Zaanse Regenboogvlag afgebeeld. Een trommel met kaarsje en voor elke vrijwilliger een pin. Bezorgt door Giovanni (Zaankanters voor elkaar) en Erik (Wijkmanager Oud West)


IDAHOBIT, 17 mei 2021, St De Zaanse Regenboog biedt de Zaanse LHBTIQ+ chronologie 2000 - 2020 aan het Gemeentearchief Zaanstad aan.

Foto 1: LHBTIQ+ in Zaanstad Foto: 2 Frans Hoving en Rosanne Kolvers Foto 3: Geke van de Kamp en Frans Hoving Foto 4: IDAHOBIT


ZaanPride 2021 - 7 mei 2021

Presentatie Zaans Regenboogbier Mon Cherry bij Brouwerij Hoop Zaandijk


4 mei 2021 Dodenherdenking

Stichting De Zaanse Regenboog legt bloemen bij het Verzetsmonument, A.F. de Savornin Lohmanstraat te Zaandam


ZaanPride 2021 - 21 april 2021

Zaans Regenboogbier Mon Cherry proeven bij Brouwerij Hoop


8 maart 2021

Leerlingen bij Zorgcirkel Saenden met hun net behaalde oorkonde: "Hoe ondersteun je LHBTI ouderen bij hulpvragen"

29 maart 2021

Irene en Kimberly bij weggeefwinkel Nix. Klaar voor de Zaanse Regenboogweek.

31 maart 2021

Transgender Dag of Visibility

1 april 2021

20 jaar openstelling huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht.

26 april 2021

Lesbian visibility Dag, begin van de Lesbian Visibility Week

24 mei 2021

Pansexual en Panromantic Visibility Day


FOTO ALBUM 2020


In Zaanstad kregen 26 LHBTIQ + senioren voor de feestdagen een kerstpakket met de beste wensen voor 2021.                                Mogelijk gemaakt in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds, Stichting de Roze Poort, Ouderen Gelderland                                    en De Zaanse Regenboog met sponsoring in Zaanstad vanuit de Zaanse Kiss Bakery.


19 december presenteerde Stan het Regenboog Rad van Fortuin, georganiseerd door De Zaanse Regenboog,

ZaanPride en Het roze olifantje Dames diner Club.


11 oktober Coming Out Day


In augustus maakten we voor de Zaanse LHBTQI+  Jongerenflyer een fotoreportage met als resultaat deze prachtige foto's.


Zomer 2019. Door de Corona crisis konden we helaas niet terecht bij Café Zaanzicht voor ons Zaanse Regenboog 50+ Café.

Toch hadden we behoefte om elkaar weer te zien. We vonden een mooi, ruim terras in Krommenie bij Grand Café Atlantic.

Het was weer als vanouds gezellig en we konden ook een paar nieuwe bezoekers verwelkomen.


De Netwerkborrel bij Café Het Pand in Zaandam op 17 juli 2020 was weer een succes. Lekker bijkletsen, buiten op het terras..


ZaanPride 

20 juni 2020, de presentatie van het ZaanPride lied, geschreven door de stadsdichter Ellis van Atten, in Dans Hotspot Van

Kooten. Gezongen door leerlingen van de Zaanse Theaterschool


ZaanPride

20 juni 2020, Zaanse Regenboog Vlaggendag

20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag13.bmp
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag13.bmp
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag1.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag1.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag2.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag2.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag3.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag3.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag4.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag4.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag5.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag5.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag7.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag7.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag10.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag10.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag9.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag9.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag11.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag11.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag12.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag12.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag14.jpg
20200620ZaanseRegenboogVlaggenDag14.jpg

ZaanPride

Het Zaanse Regenboog bier, gebrouwen door Brouwerij Hoop, werd op 5 juni 2020 feestelijk uitgereikt aan de Zaanse

wethouder Gerard Slegers door de voorzitter van De Zaanse Regenboog Frankie Vos.


Bijeenkomst juni 2020 Roze 50+ Noord-Holland. Aanwezig bestuursleden De Zaanse Regenboog:

Siep Goedhart en Coby Voorn.


Februari 2020. Melanie en Frankie bij GSA Zaanstad


Het Zaanse Regenboog Café 50+ van 22 februari 2020 werd dankzij Adri en Ira een succes met een gezellige Bingo.


Een gezellige Valentijns avond in de IJsendijker Purmerend bij Transgenders Noord Holland


Op 26 januari 2020 was De Zaanse Regenboog aanwezig bij het COC feest "True Colors" in Paradiso.


Het toneelstuk dat werd opgevoerd in het Zaanse Regenboog Café 50+ van januari 2020

was erg humoristisch maar ook ontroerend en herkenbaar.

Het werd gespeeld door Jan Elberse en Bruun Kuijt genaamd "Wat nou oud?". Het was zeer geslaagd.


Zaanse LHBTIQ+ Netwerkborrel van 17 januari 2020 in De Lorzie.


FOTO ALBUM 2019


Het Zaanse Regenboog Café 50+ van december 2019 was wederom erg succesvol, dus vol goede moed het nieuwe jaar in.

Er was een optreden van 3 leden van Salonorkest Sanseveria die gezellige Ierse liedjes vertolkten.


De dames van Het roze olifantje Dames diner Club gingen weer met elkaar uit eten om 2019 jaar gezellig af te sluiten.


Ook het 2e Zaanse Regenboog Café 50+ was in het najaar van 2019 weer een groot succes

dankzij het leuke optreden van Harry van Miltenburg die iedereen liet meezingen en dansen met liedjes uit de 60-er jaren. 


De dames van Het roze olifantje Dames diner Club waren zaterdag 26 oktober weer gezellig met elkaar uit eten.


Het eerste Zaanse Regenboog Café 50+ was een groot succes, er waren 100 bezoekers en het plezier spatte ervan af.

Met dank aan Kees en Ingeborg, aan Charité la Bustier, aan Gay Haarlem, aan alle fotografen en aan Café Zaanzicht .

Voor het volgende café; kijk in de Agenda en op onze Facebookpagina.


De Zaanse Regenboog is nu een Stichting, het bestuur tekent de akte.

V.l.n.r. voorzitter Frankie Vos, secretaris Coby Voorn en penningmeester Siep Goedhart.


Een superdag vandaag, de Eerste Zaanse Roze Loper Dag. Een verscheidenheid aan organisaties, nieuwe plannen en ideeën,

opening door Rita Noordzij, inleiding van Manon Linschoten en daarna interactief en creatief bezig met Freya en Tim.


De Zaanse Uitdaging organiseerde weer een gewéldige beursvloer die wethouder Natasja Groothuismink opende.

De Zaanse Regenboog was ook aanwezig en heeft perfecte matches gemaakt met o.a. ICT Vanaf Morgen.


Coby en Oscar werden geïnterviewd door Sjonnie van de Fieretties  voor ZaanRadio over De Zaanse Regenboog en ZaanPride

Terugluisteren kan via deze link: https://www.rtvzaanstreek.nl/radiogemist/detail?1570194000

 

Op de laatste foto Melanie, Frankie en Oscar, deze keer geen opname beschikbaar, maar ook een interview door Sjonnie van de Fieretties  voor ZaanRadio over De Zaanse Regenboog en ZaanPride


Zaanse Regenboog Café 50+ iedere maand in Cafe Zaanzicht, Oostzijde Zaandam

Kijk op onze Facebook pagina voor een leuke Promo-film

https://www.facebook.com/dezaanseregenboog/


Zaanse LHBTIQ+ Netwerkborrel, de eerste foto in Bataaf 1894 Wormer, de overige foto´s in Café De Fabriek Zaandam.