ZaanPride

Bestaat uit de Zaanse Regenboogweek en De Zaanse RegenboogparadeZaanPride 2021

De 2e editie ZaanPride met De Zaanse Regenboogweek van 4 t/m 12 juni 2021 

Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. ZaanPride moet een vrolijk feest worden en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie. ZaanPride laat zien dat Zaanstad een tolerante stad is, een mooie stad en een stad van NU die iedereen omarmt!

Van 4 tot en met 12 juni vindt er een scala aan activiteiten plaats tijdens De Zaanse Regenboogweek.  Met een programmering van kleinere en grotere activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, politiek en entertainment. Om de zichtbaarheid en de solidariteit met de Zaanse LHBTIQ+ gemeenschap te tonen vragen we eenieder om deze week de Zaanse Regenboogvlag uit te steken.

De Zaanse Regenboog is er trots op om deze week voor het tweede opeenvolgende jaar te mogen organiseren in onze prachtige stad Zaanstad. En dat doen we niet alleen! Samen met Odion, Café Pride, JEZ jongeren, Bureau Discriminatiezaken, Raaz, Podium De Flux, Zorgcirkel, Evean, Rederij Zaanprinses, Zaanse Theaterschool, Paarse Vrijdag Krant, Zaans Museum, Brouwerij Hoop, TranScreen, Filmtheater de Fabriek en nog vele andere organisaties slaan we de handen ineen voor ZaanPride 2021.

Helaas is het niet mogelijk om De Zaanse Regenboogweek af te sluiten met een bonte Zaanse Regenboogparade met aansluitend een groot feest. We verwachten dat de 1 ½ meter maatschappij voorlopig nog niet van de baan is. Dat maakt het evenement zoals we dat voor ogen hebben nu niet mogelijk. In plaats daarvan komt er die dag een alternatieve programmering.

Voor De Zaanse Regenboogweek gaan we desalniettemin een volwaardig en divers programma samenstellen. Let daarvoor op de aankondigingen op onze website en socials.  

Geïnteresseerd, meer weten? Neem gerust contact met ons op, je bent welkom!

ZaanPride & De Zaanse Regenboog - 06 372 45 489

 


ZaanPride 2020

Aangepast programma voor 2020

Het was zo mooi geweest, voor het eerst in 2020 een Pride in de Zaanstreek. Helaas heeft het Corona virus COVID-19 een grote    impact op het hele land en dus ook op de evenementen als ZaanPride. ZaanPride was al verzet van juni naar augustus, maar ook dat blijkt niet haalbaar.

We konden dan ook niet anders dan het besluit te nemen om de Zaanse Regenboogweek en ZaanPride in de huidige vorm geen             doorgang te laten vinden. Een aantal activiteiten van de 1e ZaanPride in juni 2020 zijn gelukkig wel doorgegaan zoals:

 

1. De presentatie Zaans Regenboogbier Mon Cherry.

2. De presentatie van het door Ellis van Atten geschreven ZaanPride lied door leerlingen van de Zaanse Theaterschool, gevolgd door

    een danspresentatie door de Dans Hotspot, equality en distance dansen.

3. De Online ZaanPride party.

4. De Zaanse Regenboog Vlaggendag op 21 juni, de dag waarop de eerste Zaanse Regenboogparade gepland was door het centrum

   van Zaandam. Op meer dan 50 plekken door heel Zaanstad is die dag de (Zaanse) Regenboogvlag uitgehangen.

5. Een "Roze" Film in Filmtheater de Fabriek, Matthias et Maxime.

6. Een  "Roze" bijenkomst bij Evan Erasmushuis.

7. Thema ochtend Regenboog Saenden. Met bewoners in gesprek over Homoseksualiteit en geloof.

8. Netwerkborrel In Café De Fabriek.