Frankie Vos

Ambassadeur ZaanPride van 2020 - 2022

Ambassadeur De Zaanse Regenboog van 2022 -        

Introductietekst 2020

 

Ik ben Frankie Vos en woon sinds 2001 in Zaandam. Ik ben actief voor De Zaanse Regenboog vanaf juni 2018. Sinds 2019 voorzitter van de in oktober 2019 opgerichte Stichting De Zaanse Regenboog.

Initiatiefnemer voor het verkrijgen van het keurmerk De Roze Loper bij Zorgcirkel Saenden en mede initiatiefnemer van de jaarlijkse ZaanPride. In Zaanstad is mijn inziens LHBTIQ+ sinds ik woonachtig ben, vrijwel onzichtbaar geweest tot 2015/2016. dat wil niet zeggen dat er helemaal niets gebeurde voor LHBTIQ+. De activiteiten die wel plaats hebben gevonden zijn gepubliceerd in de chronologie:  “LHBTIQ+ in Zaanstad, de jaren 2000 t/m 2020”, te vinden op onze website https://www.dezaanseregenboog.nl/lhbtiq-chronologie-zaanstad-de-jaren-2000-2020

 

Vanzelfsprekend wil ik graag één van de ambassadeurs van De Zaanse Regenboog zijn en meewerken om de zichtbaarheid en acceptatie van seksuele- en gender-diversiteit in de Zaanstreek te bevorderen. Dat ook de mensenrechten van LHBTIQ+ gerespecteerd worden en je overal jezelf mag en kan zijn, ook op straat, in het onderwijs en bij je sportclub.

 

Wat ik belangrijk vindt, o.a.

Dat op scholen (meer) tijd wordt besteed aan seksuele- en genderdiversiteit.

Dat we niet vergeten dat de eerste Pride een protest was. Op zaterdag 28 juni braken in 1969 in New York rellen uit, nadat de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. Het waren het vooral zwarte dragqueens, sekswerkers en transgender vrouwen (remember Marsha P. Johnson and Sylvia Rivera) die terug vochten.                              

 

Ik ben actief geweest voor: Maatschappij Winkel Utrecht, COC Utrecht, PANN feesten, PANN café, Platform tegen potten en potenrammen, Meldpunt Utrecht tegen Discriminatie, Queer Fanzine Pats, Buddie Project Utrecht, Buddie Project Schorerstichting, Potten en Flikker café De Rel Eindhoven, Queerfeesten ACU Utrecht, Sissy Amsterdam, ACT UP! Amsterdam, ACT UP! Utrecht, Roze Front Utrecht 1986 (Roze week en Roze Zaterdag), Roze Front Tour 1991, International Queer Liberation Tour 1995 en de Gay & Lesbian Party Amsterdam.

 

Nu actief voor: Roze 50+ (Ambassadeur), Regenboog Saenden, De Regenboog Salon Erasmushuis, ZaanPride en

Stichting De Zaanse Regenboog