OPROEPEN!


2022


1 april 2022 Jongerenfeest in Podium de Flux

Voor jongeren van 14 tot 26 jaar!

Van 19.00 - 23.00 uur. Entree

Voorverkoop

Met  info van: De Zaanse Regenboog, JEZ, RAAZ, GSA, Scouting en Paarse vrijdag Krant

Presentatie: Velma Fortune

Optredens van: 3:AM, Bram en Marijn, Skye, Yara Hackmann, Aimée van den Bosch, I.M.U.

&

dj Lissy   

 

Volgens de in april geldende corona regels.

MEER INFO VOLGT

Houdt onze  Social Media in de gaten!


2021


9 november 2021

In samenwerking met Stichting De Zaanse Regenboog, Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland en de Paarse Vrijdag Krant voert de gemeente Zaanstad een onderzoek uit naar ervaringen van LHBTIQ+'ers* met acceptatie en veiligheid.

Beschouwt u zichzelf als LHBTIQ+'er en bent u woonachtig in de gemeente Zaanstad, dan nodigen wij u graag uit om deel te nemen aan het onderzoek. Als je mensen kent die ook in de doelgroep vallen kan je deze mail of de link doorsturen, de vragenlijst staat open tot 31 december 2021. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten.

Alle informatie uit deze vragenlijst wordt vertrouwelijk behandeld. De resultaten die op basis van dit onderzoek geschreven zullen worden, zullen nooit te herleiden zijn tot u als persoon.

De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt om de emancipatie en acceptatie van LHBTIQ+'ers in Zaanstad te vergroten. Begin 2022 worden de resultaten gedeeld met de gemeenteraad en op de website van de gemeente (zoekterm LHBTI), www.dezaanseregenboog.nl en www.bureaudiscriminatiezaken.nl.

 

Enquête starten

U kunt onderstaande link ook kopiëren en in uw browser plakken:
https://zaanstad.survalyzer.eu/ogyvegffjj?l=nl

Hartelijk dank voor uw deelname.

Als u vragen of opmerkingen heeft over deze uitnodiging of naar aanleiding van dit onderwerp, kunt u een e-mailbericht sturen naar statistiek@zaanstad.nl

Team Onderzoek & Statistiek

Gemeente Zaanstad

*LHBTIQ+'er: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse conditie, queer, aseksueel, panseksueel en andere seksuele voorkeuren en genderidentiteiten.


19 oktober 2021 - Regenboog Rad van Fortuin

Doe mee met het "Regenboog Rad van Fortuin" en koop loten.
Alle winnaars krijgen via de mail bericht na de trekking.
De trekking is LIVE te volgen via Zoom.
Mooie prijzen!!! (er komen nog steeds nieuwe prijzen binnen bij ons, dus nog meer prijzen beschikbaar, nog meer win kansen)
Meer info bij:
&
Facebook: Het roze olifantje Dames diner Club

Doe mee!!

Adri, Oscar en Frankie

 


20 september 2021 - Drie nieuwe activiteiten voor roze wensouders en bedrijven


Stichting Meer dan Gewenst organiseert de volgende activiteiten:

Zouden jullie je achterban hiervan op de hoogte kunnen stellen?15 september 2021

Let op, JONGERENFEEST wordt verplaatst, datum wordt nog gepubliceerd.

 

 

26 september Jongerenfeest in Podium de Flux

Voor jongeren van 14 tot 26 jaar!

Van 15.00 - 18.15 uur. Entree 7,50 (incl 1 consumptie)

Voorverkoop 5 euro (incl 1 consumptie)

Met  info van: De Zaanse Regenboog, JEZ, RAAZ, GSA, Scouting en Paarse vrijdag Krant

Presentatie: Velma Fortune

Optredens van: 3:AM, Bram en Marijn, Skye, Yara Hackmann, Aimée van den Bosch, I.M.U.

&

dj Lissy   

 

Volgens de in september geldende corona regels.

MEER INFO VOLGT

Houdt onze  Social Media in de gaten!

 


13 augustus 2021 - Regenboog-gedichtenvoordracht

 

Het lijkt ons leuk, om met een groepje liefhebbers regenbooggedichten voor te dragen. Niet hoogdravend of professioneel, maar gewoon leuk. En soms ook een beetje spannend en stout.

Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden doen we dat in een apart zaaltje of misschien wel bij elkaar thuis.

De gedichten kunnen in verschillende talen zijn en hebben in ieder geval een lhbtiq+ strekking.

Wil je meedoen en heb je zelf ook interessante gedichten? Wil je alleen maar lekker komen luisteren? Allemaal goed, wees welkom!

Geef je op bij De Zaanse Regenboog dezaanseregenboog@gmail.com

Geef meteen aan, of je alleen 's avonds kunt of ook overdag.

We zijn benieuwd!

Groet,

Siep Goedhart en Marcel van Kampenhout

 


3 augustus 2021 - Stichting De Zaanse Regenboog steunt actieplan geweld hoort nergens thuis.

In Zaanstad komen we samen in actie tegen (huiselijk) geweld. Geweld is niet normaal, niet acceptabel en niet goed voor je gezondheid. Praat erover, want praten helpt. Of zoek hulp. Voor jezelf of een ander.        Super belangrijk, zoek hulp en blijf er niet mee zitten!

MAAR

gezien de cases op de flyer De Zaanse Regenboog niet aanspreken en niet herkenbaar zijn

De volgende boodschap voor Gemeente Zaanstad:

Benoem LHBTIQ+ expliciet in de meldcode, protocollen en convenanten

De ervaring leert dat wanneer organisaties LHBTIQ+ niet specifiek noemen in een meldcode (huiselijk geweld), protocol of convenant, de medewerkers het thema in de praktijk snel over het hoofd zien. Besteedt u er wel aandacht aan, dan wordt er eerder aan gedacht én eerder naar gevraagd bij cliënten. Door LHBTIQ+ op te nemen in de protocollen en convenanten die uw organisatie gebruikt in de regio en met ketenpartners, komt het LHBTIQ+ thema bij iedereen beter in het vizier. Neem LHBTIQ+ bijvoorbeeld expliciet op in de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling! Waarom? Wanneer er beschreven staat hoe vaak en in welke vorm geweld in homo-en lesbische relatie voorkomt, denken hulp- en dienstverleners er waarschijnlijk eerder aan dat zij er bij een mishandelde vrouw niet zomaar vanuit moeten gaan, dat haar agressieve partner van het mannelijke geslacht is. Of wanneer een jongen door ouders en familie wordt bedreigd vanwege een verboden relatie, wordt er misschien eerder aan gedacht dat deze relatie mogelijk met een jongen is.

(info: Movisie)


20 juni 2021 - Keti Koti Festival (gaat niet door)

 

Helaas, Keti Koti Festival editie van 2021 gaat niet door. Het Keti Koti Festival is er zeker weer in 2022, in het Oosterpark en altijd op 1 juli. Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Amsterdam, met haar talrijke inwoners van Surinaamse en Antilliaanse komaf, viert dit uitgebreider dan welke stad ook, en biedt ieder jaar op 1 juli onderdak aan het Keti Koti Festival.

Eervolle herdenking

Toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft werden de bevolking van de Nederlandse Antillen en Suriname vrijgesteld. Antilliaanse en Surinaamse Nederlanders dragen bij aan de kleur en persoonlijkheid van Amsterdam en vormen een belangrijk aandeel van de culturele smeltkroes die de stad vandaag de dag is.

Sinds 1 juli 2000 is er een nationale slavernijherdenking in het Oosterpark, vaak bijgewoond door de burgemeester van Amsterdam en vele betrokkenen, nazaten en geïnteresseerden.  

Keti Koti Festival

 Het jaarlijkse Keti Koti festival zorgt voor een vrolijkere sfeer. Keti Koti betekent ‘Verbroken Ketenen’ in het Surinaams, en symboliseert de afschaffing van de slavernij. Het Keti Koti Festival viert jaarlijks vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een kleurrijke explosie van vreugde in het Oosterpark. 

 


19 juni 2021 - LOVE=LOVE BOAT VAARTOCHT

Op zaterdag 28 augustus kiezen we met passagiersschip de Zaanprinses het ruimte sop als Love=Love Boat. Inschepen kost € 35 euro pp.

Het beloofd een mooie vaartocht met De Zaanse Regenboog te worden over de Zaan en verder.

PROGRAMMA

Je wordt ontvangen met bubbels en petit fours. Onderweg wordt er een lunch geserveerd bestaande uit broodje kaas en broodje kipfilet, vers fruit en koffie/ thee. (dieet, allergieën, veganistisch, vegetarisch svp doorgeven aan DZR)

Tijdens de vaartocht is er toepasselijke entertainment met live optreden van Charité la Bustier en muziek en is de Zaanprinses versierd in alle kleuren van de Zaanse Regenboog.

INFO

Opstap (en uitstap) plaats: Kantoorweg West Knollendam. Daar is voldoende parkeergelegenheid. Lastig te bereiken met OV. Probeer met iemand mee te rijden als je afhankelijk van OV bent.

Om 12.00 uur varen we weg (wees op tijd) en om 16.00 zijn we weer terug bij de Kantoorweg.

De Zaanprinses is rolstoel toegankelijk. Voor gebruikmaken toilet moet je paar stappen kunnen zetten van rolstoel naar toilet.

KOSTEN

Bovenstaande zit bij de prijs van € 35 inbegrepen. Drankjes kun je los kopen, daarvoor zijn aan boord muntjes te koop á € 2,50 per stuk. Geen eigen eten/drinken meenemen svp.

INSCHRIJVEN

Je kunt je vanaf nu inschrijven. Er kunnen maximaal 50 personen mee op de Love=Love Boat.

Mail dezaanseregenboog@gmail.com

En zoals dat gaat met schepen vol is vol.

Aansluitend op deze boottocht organiseert Transgenders Noord Holland een karaoke avond op de laatste vast zaterdagavond van de maand in Alonso´s LHBT Café

Zwanebloem 8a te Purmerend, ´s middags al open en gratis parkeren voor de deur.

Voor wie wil, kan dus gelijk door naar Purmerend voor een leuke aansluitende avond.

Groet.

De crew van de LOVE=LOVE BOAT, De Zaanprinses & De Zaanse Regenboog en St Transgenders Noord Holland.

Ps Over inschrijven boottocht. Na je inschrijfmail ontvang je bankrekeningnummer van De Zaanse Regenboog. Na ontvangst betaling ben je definitief aangemeld.

 


Gezocht: Ouders van LGBTIQ+ leerlingen

Hi Zaanse Regenboog! Als middelbare school leerling in Zaanstad zette ik mij vaak in voor de GSA en paarse vrijdag. En nu, twee jaar later, doe ik voor een project van mijn vervolgopleiding onderzoek naar de mogelijkheden om een informatieve YouTube serie te starten voor ouders van LGBTIQ+ leerlingen op de middelbare school. Nu is het natuurlijk belangrijk om te weten waar deze ouders precies tegen aan lopen, waar ze mogelijk uitleg bij nodig hebben en in welke vorm ze dat het liefste zouden bekijken.

Hebben jullie wellicht iemand in jullie netwerk van wie ik op korte termijn (a.s. vrijdag) een ouder uit onderstaande doelgroep zou mogen interviewen? Dit gebeurt online, via zoom. Hopelijk kunnen jullie mij helpen met dit project, zodat we samen werken naar een wereld met meer acceptatie en kennis onder ouders/verzorgers van LGBTIQ+ jeugd. Ik hoor het graag!

Groet,
Renée


2 april 2021 - Gezocht! Verhalen van LHBTIQ+ers in Zaanstad

Het Zaans Museum verzamelt verhalen groot en klein over de mensen in de Zaanstreek. En ook dit jaar vieren we ZaanPride in Zaanstad. Daarom werken De Zaanse Regenboog en het Zaans Museum samen om bijzondere verhalen van de LHBTIQ+ gemeenschap in de Zaanstreek te verzamelen en door te geven aan volgende generaties.
Ben of ken jij iemand met een verhaal dat past bij de ZaanPride? Dat kan gaan over een bijzondere gebeurtenis in jouw leven, hoe het was om uit de kast te komen of iets totaal anders.We interviewen je graag.

Stuur een mailtje naar Joy Rikkers: j.rikkers@zaansmuseum.nl of neem contact op met dezaanseregenboog@gmail.com

 


29 maart 2021 - Oproep:  20 jaar Regenboog huwelijk

 

Hallo, mijn naam is Christian Sier. Ik schrijf voor het Noordhollands Dagblad, editie Zaanstreek en ben bezig met een artikel naar aanleiding van het twintigjarig jubileum van het regenbooghuwelijk in Nederland. Allereerst gefeliciteerd met deze mijlpaal! Voor mijn artikel ben ik op zoek naar mensen uit de Zaanstreek die hier twintig jaar geleden gebruik van hebben gemaakt. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen: Hoe was het destijds? Waarom heeft u die keuze gemaakt? Heeft u lang moeten wachten tot het eindelijk kon? Ik ben ook benieuwd naar hoe u terugkijkt op twintig jaar op emancipatie en acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap, maar misschien ook wel discriminatie. Ik kom graag met u in contact voor een interview. Wilt u meewerken, mail naar c.sier@mediahuis.nl . Dank u wel!

 


15 maart 2021 - INFO ZAANPRIDE FOTO EXPOSITIE IN ZAANS MUSEUM

Portretten van Zaanse LHBTIQ+ jongeren & friends

Tijdens ZaanPride 2021 zal er een bijzondere foto-expositie met portretten en verhalen van Zaanse jongeren worden gemaakt. Opening donderdag 10 juni in Zaans Museum.

Voor deze expositie worden door fotograaf Jasper Groen een vijftiental portretfoto’s gemaakt. Samen met een audio-opname, waarin de jongeren zelf hun verhaal vertellen, vormt dit de expositie.

We zijn op zoek naar jongeren uit de Zaanstreek die zich willen laten portretteren om op deze manier mee te doen aan ZaanPride. De serie zal uit 15 zo’n portretten bestaan die de diversiteit van Zaanse Jongeren in alle kleuren van de regenboog vertegenwoordigen.

Deze bijzondere expositie wordt georganiseerd in een unieke samenwerking tussen Stichting de Zaanse Regenboog en het Zaans Museum. Doel is om de zichtbaarheid en verhalen van Zaanse LHBTIQ+ jongeren en hun vrienden aan een breder publiek te presenteren. Nooit eerder is hun verhaal op deze wijze in de Zaanstreek gezien geweest.

Fotograaf Jasper Groen is gevraagd om een serie portretten te maken. Voor de jongeren die mee willen doen is het belangrijk om te weten dat zijzelf de foto's die door Jasper worden geselecteerd eerst goedkeuren voordat deze in de tentoonstelling beland. Met andere woorden: alleen foto's waar zijzelf achter staan worden gebruikt.

Behalve een foto kan er ook nog een kort geluidsfragment opgenomen voor bij de tentoonstelling. Dit gebeurt op een ander moment dan het fotograferen, in het Zaans Museum. Het geluidsfragment vormt via een audiotour dan een onderdeel van de tentoonstelling.

Meer info over meedoen is te verkrijgen bij Oscar Bodelier en Frankie Vos Telefoon: 06 372 45 489 dezaanseregenboog@gmail.nl.

Link naar werk van fotograaf Jasper Groen

Op de website jaspergroen.nl tref je ook series aan die raakvlakken hebben met de LHBT-gemeenschap: https://www.jaspergroen.nl/portfolio/uncategorized/inside-out/ (portretten van mensen uit de queer community in Nederland en daar buiten)