OPROEPEN!30 maart 2021

Gezocht! Verhalen van LHBTIQ+ers in Zaanstad

Het Zaans Museum verzamelt verhalen groot en klein over de mensen in de Zaanstreek. En ook dit jaar vieren we ZaanPride in Zaanstad. Daarom werken De Zaanse Regenboog en het Zaans Museum samen om bijzondere verhalen van de LHBTIQ+ gemeenschap in de Zaanstreek te verzamelen en door te geven aan volgende generaties.
Ben of ken jij iemand met een verhaal dat past bij de ZaanPride? Dat kan gaan over een bijzondere gebeurtenis in jouw leven, hoe het was om uit de kast te komen of iets totaal anders.We interviewen je graag.

Stuur een mailtje naar Joy Rikkers: j.rikkers@zaansmuseum.nl of neem contact op met dezaanseregenboog@gmail.com

 


29 maart 2021

Oproep:  20 jaar Regenboog huwelijk

 

Hallo, mijn naam is Christian Sier. Ik schrijf voor het Noordhollands Dagblad, editie Zaanstreek en ben bezig met een artikel naar aanleiding van het twintigjarig jubileum van het regenbooghuwelijk in Nederland. Allereerst gefeliciteerd met deze mijlpaal! Voor mijn artikel ben ik op zoek naar mensen uit de Zaanstreek die hier twintig jaar geleden gebruik van hebben gemaakt. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen: Hoe was het destijds? Waarom heeft u die keuze gemaakt? Heeft u lang moeten wachten tot het eindelijk kon? Ik ben ook benieuwd naar hoe u terugkijkt op twintig jaar op emancipatie en acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap, maar misschien ook wel discriminatie. Ik kom graag met u in contact voor een interview. Wilt u meewerken, mail naar c.sier@mediahuis.nl . Dank u wel!

 


20 maart 2021

INFO ZAANPRIDE FOTO EXPOSITIE IN ZAANS MUSEUM

Portretten van Zaanse LHBTIQ+ jongeren & friends

Tijdens ZaanPride 2021 zal er een bijzondere foto-expositie met portretten en verhalen van Zaanse jongeren worden gemaakt. Opening donderdag 10 juni in Zaans Museum.

Voor deze expositie worden door fotograaf Jasper Groen een vijftiental portretfoto’s gemaakt. Samen met een audio-opname, waarin de jongeren zelf hun verhaal vertellen, vormt dit de expositie.

We zijn op zoek naar jongeren uit de Zaanstreek die zich willen laten portretteren om op deze manier mee te doen aan ZaanPride. De serie zal uit 15 zo’n portretten bestaan die de diversiteit van Zaanse Jongeren in alle kleuren van de regenboog vertegenwoordigen.

Deze bijzondere expositie wordt georganiseerd in een unieke samenwerking tussen Stichting de Zaanse Regenboog en het Zaans Museum. Doel is om de zichtbaarheid en verhalen van Zaanse LHBTIQ+ jongeren en hun vrienden aan een breder publiek te presenteren. Nooit eerder is hun verhaal op deze wijze in de Zaanstreek gezien geweest.

Fotograaf Jasper Groen is gevraagd om een serie portretten te maken. Voor de jongeren die mee willen doen is het belangrijk om te weten dat zijzelf de foto's die door Jasper worden geselecteerd eerst goedkeuren voordat deze in de tentoonstelling beland. Met andere woorden: alleen foto's waar zijzelf achter staan worden gebruikt.

Behalve een foto kan er ook nog een kort geluidsfragment opgenomen voor bij de tentoonstelling. Dit gebeurt op een ander moment dan het fotograferen, in het Zaans Museum. Het geluidsfragment vormt via een audiotour dan een onderdeel van de tentoonstelling.

Meer info over meedoen is te verkrijgen bij Oscar Bodelier en Frankie Vos Telefoon: 06 372 45 489 dezaanseregenboog@gmail.nl.

Link naar werk van fotograaf Jasper Groen

Op de website jaspergroen.nl tref je ook series aan die raakvlakken hebben met de LHBT-gemeenschap: https://www.jaspergroen.nl/portfolio/uncategorized/inside-out/ (portretten van mensen uit de queer community in Nederland en daar buiten)